ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Половината от българските фирми с над 50% просрочени вземания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 29.11.2011Коментари (0)1634
© Plovdiv24.bg
Нископлатените и неквалифицирани работници в еднаква степен не одобряват плоския данък, сочи изследване на икономистите на БАН.

Повече от половината фирми у нас имат над 50% просрочени вземания, като плащанията се забавят от месец до към 2 години. Това сочи национално изследване сред 1000 български предприятия, проведено по поръчка на Института за икономически изследвания при БАН.

Проучването се реализира по проект: "Развитие потенциала на докторанти и млади учени за интердисциплинарни социално-икономически изследвания", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез Европейския социален фонд. Анкетирани са 3000 домакинства и 1000 предприятия с 15 отделни групи въпроси, свързани с общото икономическо състояние в страната, данъчната тежест, конкурентоспособността и др.

В частта "Междуфирмена задлъжнялост" са изследвани основно микро и малки предприятия, защото те са гръбнакът на българската икономика, заяви Галя Тасева, докторант на Института за икономически изследвания при БАН. Такива са 65% от всички проучени фирми, заети в търговията, промишленоста, транспорта, строителството, хотелиерство, ресторантьорство и селско стопанство, каза тя. И добави, че делът на просрочените вземания сред малките предприятия е от 50 до 90 на сто, което се отразява изключително зле на тяхната ликвидност.

Общо за страната, над 60% от фирмите имат повече от 10 на сто просрочени вземания, като средно 5.25% от тях ги отписват, сочи още изследването. Основните причини за това са: недостигът на пари сред длъжниците, които трудно събират и собствените си вземания, липса на алтернативни източници на финансиране, недобре работещите законови механизми за защита на кредиторите и стремежът към продажби, независимо от риска, става ясно от анализа на получените резултати.

Фирмите се въздържат да събират вземанията си, защото това е дълъг процес с високи разходи и ниска възвращаемост, смята докторантката на Института. Според Тасева обаче това води до верижна реакция на междуфирмената задлъжнялост - съкращаване на работни места, свиване на потреблението и като цяло - по-малко приходи в бюджета.

В частта "Данъчна политика" са изследвани както граждани, така и фирми, като общо и двете групи не одобряват въвеждането на плоския данък. 61.2% от домакинствата са на мнение, че трябва да се върнем към предишното прогресивно облагане на доходите на физическите лица, защото за ниско платените то е по-справедливо, цитира докторантът Нели Попова получените резултати. В същото време 66.6 на сто от хората одобряват възможността за увеличаване дела на екологичните данъци за сметка на по-ниската данъчна тежест върху труда, каза тя.

Изследването сочи още, че най-голямата бариера пред бизнеса у нас са трудностите при възстановяване на данъчния кредит и различията в прага за регистрация по ДДС. Първата пречка се отчита от 54.2% от проучените фирми, втората - от 22.2 на сто.

Като цяло бизнесът смята, че премахването на различията при косвените данъци в ЕС ще насърчи контактите им с партньори от други страни-членки, каза Попова. От друга страна, прехвърлянето на тежестта върху хората със средни и ниски доходи заради по-високите косвени данъци и липсата на прогресивност на подоходното облагане, си остава един от основните рискове на данъчната политика у нас, смята тя.

Проектът на Института за икономически изследвания при БАН се реализира по ОП "Развитие на човешките ресурси". Той е в подкрепа на докторанти и млади учени, на стойност 398 хил. лв. и срок на изпълнение от 28 месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Презастрояването на Пловдив
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: