Половината работещи българи се трудят в София, Пловдив и Варна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:10 / 02.11.2010
1310
Половината работещи българи се трудят в три града - София, Пловдив и Варна. Това показва анализ на Българската стопанска камара, представен вчера от нейни експерти. Според техните данни в тези центрове се осигуряват 44,5% от заетите хора, които правят общо 50,47% от всички вноски за пенсия и здраве. Концентрацията на квалифициран персонал продължава и вече 75% от българите работят и живеят в 12 от най-големите ни градове. Селата и малките градчета се обезлюдяват и там бизнесът трудно би развивал производство заради липса на персонал.

Намирането на работа е в пряка връзка с нивото на образование, твърдят от Стопанската камара. Според тях 72,7% от висшистите нямат проблем с препитанието, при среднистите процентът е 61,6%, докато при хората с начално и по-ниско образование едва 11,2% намират подходяща длъжност.

Според работодателската организация особено тревожно е увеличаването на неграмотността сред младежите. Всеки пети младеж до 24 г. има по-ниско от средното образование. Обикновено родителите без образование възпроизвеждат и такова поколение. Докато при висшистите само 0,8% от децата остават необразовани. Поради това въпреки кризата и безработицата 56% от фирмите твърдят, че изпитват остра нужда от квалифицирани работници, а 34,6% от големите работодатели, които хранят над 250 човека, не могат да развиват бизнеса си заради липса на качествен персонал

Донякъде заради тревожните демографски тенденции, както и заради пенсионната реформа хората на възраст 55-64 години, които продължават да работят, са се увеличили с почти 116 000 само за 5 години. И от 34% сега те вече са 46% от всички заети. В резултат на ниската раждаемост и високата смъртност през следващите 20 г. България ще загуби население колкото град с размерите на столицата, предупреждават от БСК.

Пак според изследването на камарата производителността на труда у нас продължава да изостава в сравнение с останалите страни в ЕС. През миналата година тя е била 37,3% от средното ниво в съюза. На година ръстът й се колебае между 0,3 и 0,7%. За последните 7 години тя е нараснала едва с 2,5%, докато заплатите в публичния сектор имат ръст от 5,4%, а в частния - 6,6%, пресмятат от БСК.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Обрат с полуразложения труп в Пловдивско, арестуваха съпруга!
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Кола се обърна по таван на магистрала "Тракия" до Ямбол
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).