ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Половината работещи българи се трудят в София, Пловдив и Варна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 02.11.2010Коментари (5)1313
© Plovdiv24.bg
Половината работещи българи се трудят в три града - София, Пловдив и Варна. Това показва анализ на Българската стопанска камара, представен вчера от нейни експерти. Според техните данни в тези центрове се осигуряват 44,5% от заетите хора, които правят общо 50,47% от всички вноски за пенсия и здраве. Концентрацията на квалифициран персонал продължава и вече 75% от българите работят и живеят в 12 от най-големите ни градове. Селата и малките градчета се обезлюдяват и там бизнесът трудно би развивал производство заради липса на персонал.

Намирането на работа е в пряка връзка с нивото на образование, твърдят от Стопанската камара. Според тях 72,7% от висшистите нямат проблем с препитанието, при среднистите процентът е 61,6%, докато при хората с начално и по-ниско образование едва 11,2% намират подходяща длъжност.

Според работодателската организация особено тревожно е увеличаването на неграмотността сред младежите. Всеки пети младеж до 24 г. има по-ниско от средното образование. Обикновено родителите без образование възпроизвеждат и такова поколение. Докато при висшистите само 0,8% от децата остават необразовани. Поради това въпреки кризата и безработицата 56% от фирмите твърдят, че изпитват остра нужда от квалифицирани работници, а 34,6% от големите работодатели, които хранят над 250 човека, не могат да развиват бизнеса си заради липса на качествен персонал

Донякъде заради тревожните демографски тенденции, както и заради пенсионната реформа хората на възраст 55-64 години, които продължават да работят, са се увеличили с почти 116 000 само за 5 години. И от 34% сега те вече са 46% от всички заети. В резултат на ниската раждаемост и високата смъртност през следващите 20 г. България ще загуби население колкото град с размерите на столицата, предупреждават от БСК.

Пак според изследването на камарата производителността на труда у нас продължава да изостава в сравнение с останалите страни в ЕС. През миналата година тя е била 37,3% от средното ниво в съюза. На година ръстът й се колебае между 0,3 и 0,7%. За последните 7 години тя е нараснала едва с 2,5%, докато заплатите в публичния сектор имат ръст от 5,4%, а в частния - 6,6%, пресмятат от БСК.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
В Англия за неквалифицирана работа плащат около 6-7 лири на час (може и с доста неграмотен английки). За квалифицирана -зидар например - от 13 нагоре; за програмист от 25 нагоре. Нашите работодатели за си сверят часовниците. Ако искат квалифицирани кадри - да плащат квалифицирани заплати!Едно мъжко подстригване е между 7 и 20 лири.
+5
 
 
Всичко е връзки драги. Работа в България има дори и за целият китайски народ.Проблема,е че всичко става под масата и некадърните ни работодатели правят всичко възможно да изгонят в чужбина качествените карди.Във всяка една фирма 1 човек работи за поне 5-ма бюрократа.Примерно ако средният персонал е от 30 души,от тях активно работят не повече от 5-6.Всичко останало е навързано като лайняни въжета от роднини.Това е истината.Не може човек с 2 западни езика да кажете,че е неграмотен и да се надява на чудо от агенцията по заетостта.Друг е въпроса,че днес висшите училища бълват ненужни карди и хората виждат това.Защо да инвестират в нещо,което отново ще ги остави на улицата.
+5
 
 
Концепцията е следната: от селото-в малкия или големия град, от малкия град- в големия град, от големия град- в чужбина. Имаме едни наши познати, които вече 15-та година са в Лондон и един път, на шега, казаха: София нещо ни стана много тясна, та решихме да отидем в Лондон.... Икономиката в малкия град замира, кой млад ще иска да се върне там?? Или пък пловдивчани отиват да работят в София, защото там има повече работа и по-големи възможности! В целия свят има такава миграция, но в България е в пъти, пъти повече за разлика от едни Германия или Италия, например. То и аз,честно да си кажа, се замислям догодина дали да не стегна куфарите за чужбина, в тази България от година на година става все по-зле...:(
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Електрически тротинетки в Пловдив
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: