ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Популярен пловдивски шеф: Подигравка! 80% от ястията нямаха вкус, жал ме е!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 24.04.2023Коментари (5)22386
"Отмина националното състезание за млад готвач на България! Мислех да кажа няколко захаросани приказки и благодарности, но не, ще бъда болезнено критичен!

Журирахме едни деца, които никога не са готвили гулаш, чушки с ориз и мусака, но пък някой ги е научил да сферифицират с алгинат и лактат, да правят перли с агар-агар и да сгъстяват с гел крем и гел бургер. 80% от ястията нямаха вкус и елементарно осоляване, но пък визия да видиш... Или както пееше Спенс - "един блестящ триумф на външността над същността".

Журирахме едни деца, изцяло инструктирани от учители и готвачи, но почти липсваше техният детски, все още, усет за кулинарията и основни познания в готвенето. Те няма как и да го имат. Защото нямат основата, но пък някой ги е нахъсал да печелят за състезания. Да се мерят един с друг, а всъщност готвачите и учителите си мерят еготата, който по-добре е подготвил своят питомец...

Няма да бъда захаросан с думите си, а ще кажа това, което искрено мисля.

Ние от бранша - кулинарите, хотелиерите и ресторантьорите инвестираме време, лични средства и търпение да създаваме нови кадри, а политическото лице открива форума с "добрата новина", че вече имат сключен договор и ще пращат младите кадри на работа извън страната. За нас хора от Индия, Пакистан и Бангладеш, а нашите кадри - по света... Това е подигравка с хората, които инвестираме всичко възможно със собствени средства и сили да създадем млади кадри.

Нима тук няма достатъчно добри обучителите, обекти и шеф готвачи, които да подготвим и създадем условия за развитие на младите? Или просто политиката следва методично този ред за унищожаване на бранша ни... Строим хотели и ресторанти за милиони, но кадрите ги подготвяме за навън. И не ми излизайте с приказките, че като се обучат и ще се приберат, над 25 години в бранша, виждам реалността!

А тези методи с които се възпитават сегашните готвачи, ни един няма търпението и постоянството да върви по мъчния път но истински, в кулинарията. Всеки иска само да плейтва, да бъде инстаграм звезда, инфлуенсър, подкастър, фриленсър, ютубър или тиктокър...

Отворете си очите, тази система създава едни лесно чупливи младежи с крехка мотивация и липса на търпение. Мислим си, че създаваме професионалисти, а всъщност си храним егото, че вършим нещо стойностно. Жал ме е за тези младежи и нашият бранш, защото си мислят, че работата и истинския живот е като телевизионните предавания за готварство, а каква драма ще бъде за тях и работодателите в идните години.

Едни крехки младежи с напомпано его, стъпило върху два медала и три сертификата, ще хранят всички ни... Така както и онлайн докторите ще ни лекуват, онлайн строителите ще създават сигурни сгради и онлайн учители ще учат бъдещите поколения.

Благодаря единствено на моите колеги - отдадените готвачи, с които безплатно и безрезервно подпомагаме кулинарните събития в цяла България и извън нея. Благодаря и на няколкото учителя и директора, които наистина съвестно и самоотвержено подготвят кадри и младежи за истинския живот. Благодаря и на единиците отдадени предприемачи и бизнеси, които никога не забравиха, че само инвестирането и създаването на истински условия и кадри, има някакво значение. Всичко останало е прах в очите и сладки приказки за деца! До нови срещи в реалността!"

Това написа в социалната мрежа Фейсбук популярният пловдивски кулинар шеф Росен Чакъров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Откакто гледах няколко пъти "Кошмари в кухнята" спрях да ходя по ресторанти.
+1
 
 
Как не разбраха тия "шефове", че хората на заведение искат да се наядат, а не да им сервират празна чиния "гурме", за което да платят после космическа сметка, че било "красиво"? Аз ако искам да гледам "красоти", ще ида в картинна галерия. Тарикати, добре че покрай пандемията толкова фалираха. И пак не се научиха ...
+7
 
 
Господинът да се разходи из ресторантите в Пловдив, да видим в колко от тях ще могат да направят едни пържени картофи. Или са меки, недопържени, или от тях се лее олио в чинията. За по-сложни манджи да не говорим - на една и съща скара, при една и съща температура, се слага свинско, пилешко и риба. После си играем на познай въгленът по месото от какво е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: