Поскъпват нагреваемите цигари и бирата заради по-високи акцизи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:59 / 02.10.2023
1255
От 1 януари 2024 г. се очаква да поскъпнат нагреваемите цигари със съдържание, различно от тютюн. Причината е, че вече ще бъдат облагани с акциз. Към момента тези изделия за пушене съдържащи растения, плодове или билкови смеси, вместо тютюн, не са подложени на акцизно облагане. Предложеният размер на акцизна ставка е аналогичен на групата от нагреваемите тютюневи изделия. Тя ще е 331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г., но на следващата година е планирано да се повиши до 380 лв. за килограм, а от 1 януари 2026 г. - до 400 лв. за килограм. 

За тези изделия за пушене ще трябва да се поставят бандероли върху потребителската опаковка. Наличните количества от тези изделия в търговската мрежа ще може да бъдат продавани без бандерол до 30 юни 2024 г. Производителите на нагреваеми изделия със съдържание различно от тютюн трябва в едномесечен срок от влизане в сила на акцизната ставка да подадат заявление за издаване на лиценз за управление на данъчен склад, пише в проектозакона.

От догодина ще се повиши акцизът и за всички други цигари и тютюневи изделия. Повишението бе гласувано още миналата година заедно с 4-годишния календар за тютюневите акцизи. През 2024 г. страндартният акциз на цигарите ще се увеличи до 194 лв. на 1000 къса, при сегашни 185 лв. Това ще доведе до поскъпване на цигарите с около 30 стотинки.

От догодина двойно ще се увеличи и акцизът на бирата, която се произвежда от малки пивоварни - т.нар. независими малки пивоварни - тези, чието производство не надхвърля 200 000 хектолитра годишно, пише "Сега". В момента тяхната бира се облага с по-ниска ставка от продукцията на другите пивоварни. 

Предлага се от 1 януари 2024 г. с намалената акцизна ставка от 0,75 лв. за 1 хектолитър ще се прилага само за пивото с алкохолно съдържание до 3,5 % vol. При по-висок алкохолен градус ставката ще е 1.50 лв. на хектолитър. От мотивите на МФ излиза, че промяната се прави, за да се прецизира разпоредба по европейската директива за акцизите на алкохолните напитки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).