Посочиха най-вредните и често консумирани храни в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
08:56 / 22.02.2021
16655
Кои са най-вредните и често консумирани храни в България? Ако ги изключите най-малко за месец от менюто си, ще постигнете изненадващ резултат в кондицията и масата на тялото си, съобщава "Монитор". 

Ето топ 15

1. Кренвиршите са сред най-вредните продукти. Няма кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. В тях се откриват и остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др.  

2. Майонеза – френският специалитет е хубав, но само като е домашно приготвен. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др. 

3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от консумацията им. За предпочитане са тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове. 

4. Бяла захар/изкуствени подсладители – бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците, почти не консумират бяла захар. Използвайте заместители от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.  

5. Чипс/пържени картофи – чипсът е така наречената калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, по-добре те да са задушени или изпечени. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.  

6. Сланина/свинска мас – организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това се превръща в тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване. Изключително вредни са продуктите съдържащи скрита свинска мас и сланина – луканки, салами, кренвирши, пастет и др. Свинската мас се препоръчва единствено за топлинна обработка при високи температури. Тогава тя остава стабилна и не се разгражда до канцерогени. Внимание – така полезният ни зехтин, при висока температура отделя силни канцерогени и може да предизвика ракови образования. Използвайте го само на стайна температура напр. за салати. 

7. Маргарин - съдържането на един маргарин е – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло - растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген). А когато изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват? Тогава преминават в кръвта ви. След като горещата напитка си е свършила работата, и мазнините са преминали в кръвотока те наново се втвърдяват. Да не забравяме температурата на тялото е 37 градуса, а те се разтопяват при 40-42 градуса. Какво се случва след това – вече втвърдените плаки започват да се движат в кръвотока и полепват по вътрешността на кръвоносните съдове. Тогава може би се досещате, в един хубав и слънчев ден някой от съдовете се запушва и човек получава инфаркт или инсулт.  

8. Сладкиши тип вафли/пасти/кроасани и други подобни - съдържат: захар, хидрогенирано растително масло и естествено още няколко "полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. С шоколада също трябва да се внимава. Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла. 

9. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента в който влезе в организма започва да вреди. 

10. Кетчуп – съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрпризът е пълен – оцветител Кармин (червен) класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия. 

11. Солетки, соленки, пръчици... – съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и т.н. Хранейки се с такива продукти вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното. 

12. Бързи закуски – бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огрома калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н. и т.н. 

13. Разтворими напитки

На първо място степчета.

На второ – всички бульони.

На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета и напитки. 

И трите съдържат 100% изкуствени съставки. 

14. Пушени меса/риба/колбаси – извънредно канцерогенни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час ще ви отърве от тях! 

15. Храни, съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ - извънредно много подобрява вкуса на всяка храна. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна невро-отрова – блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Български и чужди фирми започват да изнасят производствата си
Внимавайте: Добре измислена телефонна измама намира нови жертви
Експерт: Има много засилен интерес към назалната ваксина за деца
Обявиха 1000 долара награда за намирането й!
Заседават по делото срещу Васил Божков за поръчителство на убийст...
Мария Филипова: Това много рядко се случва


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).