Потребители се прецакват с китайски водомери

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:45 / 16.10.2023
1894
Най-евтините китайски водомери на българския пазар могат да ни излязат тройно, ако са монтирани, без това да е съгласувано с топлинните счетоводители.

Натрупват се все повече сигнали от клиенти, които твърдят, че са си купили уреди с дистанционно отчитане, а реално няма кой да ги отчита по този начин. Причината е, че не всеки електронен модул за допълнително монтиране е съвместим с опериращите у нас компании за отчет на потреблението.

Проблемът касае специално водомерите за топла вода. Според директивата на ЕС за енергийна ефективност след 1 януари 2027 г. всички такива уреди трябва да позволяват отчитане от разстояние. Тогава, ако те не са съвместими, ще трябва да се сменят с нови. Заедно с парите за демонтаж и монтаж в крайна сметка евтините водомери ще ни излязат доста по-солено.

Специалистите в областта на ВиК услугите са категорични, че няма огромна разлика в качеството на предлаганите в България водомери. За най-добри все пак се сочат немските продукти. "Българските на една традиционна и утвърдена с годините фирма също са конкурентни. Сега има и друга наша компания, която предлага водомери, но с тях работим сравнително отскоро и не мога да се ангажирам с категорична оценка на качеството“, каза пред "Телеграф“ експертът Генади Банков, който повече от 15 години монтира водомери в столицата.

В специализираните магазини у нас се продават и водомери на италиански, полски, чешки компании. Някои от тях също се произвеждат и доставят от Китай, но са допълнително сертифицирани. Реално цените им започват от 30 лева. Някои от тези с дистанционно отчитане достигат и до над 200 лева. Масовите качествени продукти струват около 40-45 лева и могат без проблем да изкарат и повече от 10 години, ако не бъдат механично повредени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).