Правителствената Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи ще заседава извънредно в четвъртък

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:42 / 08.06.2005
1933
От кметовете на пострадалите общини се очаква своевременна информация, необходима за взимането на спешни мерки. Министър Филиз Хюсменова свиква в четвъртък, 9 юни, от 14.00 ч. извънредно заседание на правителствената Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Тя очаква от кметовете на пострадалите от поройните дъждове общини да изпратят спешно необходимата информация, за да се вземат своевременни решения.
В засегнатите, вследствие на падналите обилни валежи, райони са приведени плановете за действие при бедствия, аварии и катастрофи – част “НАВОДНЕНИЯ”. По местата работят оперативни групи от ПОбщКЗНБАК както и специализирани формирования на ДА "Гражданска защита", МВР, “ВиК”, “Напоителни системи, “БКС”, “Електроразпределение” и др.
От 03:00 ч. на 08.06.2005 г., с решение на кмета на община Мездра, в района е обявено бедствено положение. Водата от р. Искър е заляла градския стадион, наводнени са 3 жилищни и индустриалния квартал на града. Към настоящия момент е отчетено спадане нивото на реката с около 40-50 см. В с. Ребърково са залети дворове, приземни етажи и мазета на около 30 къщи. Живущите в тях са изведени в по-високи части на селото, а електрическото захранване е изключено. В Роман, на брега на р. Искър в района между бента на ВЕЦ и моста, е изградена временна дига с дължина около 300 метра, като продължава укрепването й поради високите води на реката. Към 15:00 ч. на 07.06.2005 г. в Криводол е залята временната връзка, свързваща двете части на града. За възстановяване на движението е отворен недовършения мост. Към 08:00 ч. на 08.06.2005 г. нивото на реката е спаднало и движението по временната връзка е възстановено. В общините Мездра и Роман са назначени комисии за извършване на оглед в засегнатите райони и оценка на причинените щети. В област Враца е организирано целодневно наблюдение на язовирите за състоянието на водното ниво в тях.
Нивото на р. Огоста е повишено с около 50 см. Организирано е постоянно наблюдение на реката, протичаща през общините Хайредин, Козлодуй и Мизия.
След падналите поройни дъждове в Априлци, в района на квартал “Видима”, е започнал ерозионен процес и образуване на свлачище. Ограничен е достъпът на населението до махала "Габровница" и до високопланинското пасище “Полянище”.
Продължава обявеното бедствено положение в цялата община Своге. Отнесен е мостът между селата Реброво – Луково, в близост до ж.п. спирката на с. Луково.
Аварийни екипи от “Електроразпределение” и НЕК работят по възстановяване на електрозахранването на психиатричната болница в гр. Нови Искър. Създадена е организация, спасителни екипи от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Дирекция "Гражданска защита" - област София да превозват работния персонал на болницата, както и за осигуряването на газ, свещи, храна и санитарни материали.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).