Правителството и мисията на МВФ постигнаха съгласие по фискалната политика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:37 / 16.03.2005
1070
Правителството и мисията на Международния валутен фонд постигнаха съгласие по прегледа на двугодишното споразумение. Основен акцент в дискусиите беше фискалната политика за 2005 г.
Правителството и фонда се договориха бюджетният излишък да бъде 1 на сто от БВП или около 400 млн. лв. Това ще бъде постигнато с очакваните по-високи приходи и спестяването на 327 млн. лв. бюджетни разходи. Те ще бъдат намалени по следния начин:
- 120 млн. лв. ще бъдат спестени от капитала на дружеството “Публични инвестиционни проекти”, т.е. от общия капитал 340 млн. лв. в инфраструктурата ще бъдат инвестирани 220 млн. лв.
- 90 милиона лева ще бъдат спестени от лихвени плащания през 2005 г. Благодарение на трайно ниския курс на долара и сравнително ниските лихви на международните пазари ще бъдат реализирани спестявания от 90 млн. лв.
- 117 млн. лв. ще бъдат спестени частично от работни заплати - частично от незаетите щатове в държавната администрация, от издръжка и от капиталови разходи.
Това няма да се отрази нито върху бюджетните заплати, нито върху плановете да ги повишим на 1 юли. Спестяването е изчислено така, че да обхване само парите, които разчитаме да спестим от незаети в момента щатни бройки, обясни министър Велчев. Той допълни, че правителството е удовлетворено от постигнатото съгласие. По думите му, то ще разсее разсее слуховете, че правителството води неразумна фискална политика. Последната ни прогноза за икономическия растеж тази година е 5,5 на сто, подчерта министърът на финансите.
Ръководителят на мисията на фонда Ханс Фликеншийл изрази надежда, че мерките на БНБ за ограничаване на кредитирането тази година ще имат успех.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голям арендатор, обработващ над 12 000 декара земя: Преустановява...
Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да н...
Главчев: Евакуацията на българите от Бейрут бе съгласувана с парт...
Шофьор остана без кола след кошмарен инцидент
Експерт с рецепта за най-доброто кисело зеле


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).