Правителството одобри мерки за развитие на образованието

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:13 / 18.02.2006
971
Равен достъп до образование и качествено образование са двете основни цели, заложени в Националната програма за развитие на училищното образование (2006-2015 г.), одобрена от правителството с направените уточнения и допълнения. В документа са формулирани националните цели за развитието на училищното образование и са очертани основните мерки за тяхното постигане. Десет години са достатъчен срок за една такава програма с оглед възможността за поставяне на цели и предоставяне на конкретни мерки за тяхното изпълнение, подчерта министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Програмата е изградена с разбирането, че равен достъп не означава наличие на училище във всяко село, а осигуряване на достъп на всички деца до съизмеримо по качество образование. Според документа, качественото образование предполага непрекъснато надграждане на знания и умения с оглед на максималното развитие на потенциала на всяко дете и възможността за пълноценна социална реализация.

Няколко са формулираните от програмата основни проблеми, които трябва да реши българското училищно образование. Сред тях се открояват ориентирането му към провокиране на мисленето и самостоятелността, към формирането на практически умения и развитието личността. Документът предвижда широко използване на тестовете в учебния процес и въвеждане на система за национално стандартизирано външно оценяване на качеството на образованието. Това ще доведе до изграждането на ефективна система за вътрешно оценяване на знанията на учениците.

Предвидените промени в образователната структура, социални мерки, мерки за социализиране на децата, за които българският език не е майчин и за интегриране на децата със специални образователни потребности, целят намаляването на броя на необхванатите и отпадащите ученици в задължителна училищна възраст. Чрез квалификация, въвеждане на система за кариерно развитие и система за диференцирано заплащане на труда, ще се повиши авторитета и социалния статус на българския учител.

Програмата предвижда и оптимизиране на училищната мрежа – ще се изгражда училищна мрежа, обвързана с изискванията на пазара на труда и социално-икономическите характеристики на региона, ще бъдат предприети мерки по отношение на маломерните и слетите паралелки. Предвижда се от 15 септември 2006 г. да няма слети паралелки, заяви министър Вълчев.

С цел да се постигне децентрализация на управлението на системата, на местната власт ще бъдат предоставени по-големи правомощия, свързани с назначаването и освобождаването на директори, откриването и закриването на училища и определянето на броя и на вида на професионалните и специалните училища.

Въведената система на финансиране ще стимулира развитието – повсеместно ще се въведат делегирани бюджети и ще бъдат предоставяни финансови стимули за ефективност, ще се усъвършенстват стандартите за издръжка на един ученик.

Очаква се Националната програма за развитие на училищното образование (2006-2015 г.) да бъде разгледана от Народното събрание до края на февруари, обяви министър Вълчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Евакуираме още 61 души от Ливан
Намериха Панайот Донков
Магнитните бури през октомври
Започва ежедневна проверка на децата в детските градини
Още един самолет за евакуация на българите от Ливан
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).