Правителството предлага д-р Желязко Христов за орден ''Стара планина''

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:02 / 21.04.2005
1044
Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаването на д-р Желязко Христов с орден "Стара планина" без лента, първа степен, заради изключително големите му заслуги към Република България и във връзка със 100-годишнината на синдикалното движение у нас, съобщи правителствената информационна служба. Предложение за награждаването на лидера на КНСБ е постъпило от Синдиката на българските учители с председател Янка Такева.
Д-р Желязко Иванов Христов завършва висшето си образование във Висшия медицински институт в Пловдив през 1976 г. Дълги години работи като хирург и ординатор на хирургичното отделение в Регионалната болница в Димитровград. По-късно става главен асистент по гръдно-коремна хирургия във Висшия медицински институт в Пловдив, както и директор на дирекция "Народно здраве и социални грижи" в Хасково.
С настъпването на демократичните промени у нас д-р Христов поема своята гражданска отговорност и се включва активно в изграждането на независимото синдикално движение в страната. Без да изоставя научно-изследователската си и хирургична практика той създава Конфедерацията на независимите синдикати в България, се казва още в прессъобщението. Д-р Христов е заместник-председател на КНСБ от момента на създаването й през 1990 г. до 1997 г., а на IV-тия конгрес на синдиката е избран за неин председател.
През 2003 г. д-р Христов става съпредседател на Смесения консултативен съвет Европейски съюз – Република България, а по-късно е избран за вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи в Миязаки, Япония.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов за Лена Бориславова: Много мъже биха направили вси...
Голяма беда споходи наша спортна легенда: Отчаян и съсипан съм!
Празник е
Жълт код е обявен в 3 области
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).