ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Правителството работи активно за приемане на България в ЕС без предпазни клаузи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 07.04.2006Коментари (0)1094
©
Налагането на каквито й да било предпазни клаузи за България при присъединяването й към Европейския съюз би имало отрицателни последици за българските граждани и фирми и е нежелателно. По тази причина, въпросът е в постоянния дневен ред на правителството, което вече е определило предстоящите неотложни действия за избягването на евентуално прилагане на клаузите, посочени в Договора за присъединяването. Това каза премиерът Сергей Станишев в Народното събрание, където, във времето за парламентарен контрол, отговори на зададените му въпроси за предприеманите от правителството мерки за предотвратяване на евентуалните санкции върху българските фирми и граждани след приемането ни в ЕС, и за позицията на България за интеграцията на Турция в ЕС.

Министър-председателят подчерта, че всички българските институции работят изключително интензивно за завършване на подготовката на България за членство и за разрешаване на въпросите, посочвани от ЕК като „предизвикващи загриженост”.

Пред народните представители той изброи част от конкретните мерки, предприети в отговор на отправените критики и препоръки от страна на ЕК, които целят да не се допуснат възможни санкции върху български фирми и граждани след членството в ЕС. Според него тъкмо съвместните действия с експертите на Европейската комисия и страните-членки, са гаранцията за навременното присъединяване на България към Европейския съюз без налагането на предпазни клаузи.

Премиерът Сергей Станишев сподели, че на представителите на ЕК и страните-членки активно се разясняват извършваните реформи с акцент върху това, че за нас е от изключително значение не само датата на членството, но и условията, при които България ще се присъедини. Според него, ако темпът на работата от последните 7-8 месеца се запази до края на годината, страната ни ще бъде готова за пълноправно и ефективно членство в ЕС.

Климатът в ЕС е променен и няма ентусиазъм към присъединяването, мониторингът на ЕК е по-строг, констатира министър-председателят. Въпреки това ние сме амбицирани да изпълним поетите ангажименти към ЕС. Няма да се откажем да работи м за изпълнение на всички критерии, допълни той.

В заключение премиерът припомни, че основният доклад на ЕК за изпълнението на критериите за членство ще бъде обявен през май. Той уточни, че правителството е в процес на диалог, на съгласуване и на извършване на допълнителни дейности на базата на предварителните доклади на Европейската комисия. От трибуната на НС той отново подчерта, че правителството се отнася с най-високо чувство на отговорност към условията на присъединяването на България към ЕС и апелира към това, че безусловната интеграция на страната ни трябва да е общо дело – на МС, на парламента и на всички политически сили.

В отговор на питане, за дългосрочната политика на правителството по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, премиерът Сергей Станишев подчерта, че България подкрепя процесите на разширяване на ЕС със съседните страни, включително с Турция. Тази принципна позиция е основана на оценката, че сигурност, стабилност и просперитет за държавите от региона може да има само в условията на европейска среда, на принадлежност към европейските и евроатлантическите институции. В контекста на добросъседските отношения България е готова да споделя своя опит от преговорите с Европейския съюз и смята, че европейската перспектива на всички страни от региона е гаранция за стабилност и просперитет. Ако сравним политическата позиция на България с политическата позиция на ЕС по европейската перспектива на Турция ще установим, че различия по същество няма, каза в заключение министър-председателят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: