ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат да се намали водното съдържание в сирената
Автор: ИА Фокус 08:19 / 12.02.2025Коментари (1)1242
© МЗХ
Министерство на земеделието и храните предлага да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене. Това стана ясно на седмото заседание на Националния съвет по храните, което бе председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. В срещата участие взеха и заместник-председателя на съвета Атанас Урджанов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заместник-министъра на икономиката и индустрията Николай Павлов, заместник-министъра на труда и социалната политика Румяна Петкова, представители на министерство на образованието и науката и министерството на околната среда и водите, изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, изпълнителният директор на ЦОРХВ д-р Койчо Коев, както и експерти от МЗХ и БАБХ.

Участниците обсъдиха постъпили становища по предложеното изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, свързани с максималното водно съдържание в бялото саламуреното сирене. За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 на сто.

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел, а именно защита на интересите на потребителите, включително - добри практики за лоялна търговия с храни.

На заседанието бяха одобрени няколко стратегически документа: Годишен доклад за състоянието на сектор "Храни" за 2021 г. и 2022 г., Годишна програма за работата на Съвета през 2025 г. и бяха направини анализи по прилагането на редица регламенти.

Участниците в заседанието бяха запознати и с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) "Българско кисело мляко" и ЗНП "Българско бяло саламурено сирене". Досега в регистъра на ЗНП "Българско кисело мляко" са вписани общо 32 производители, а в регистъра на ЗНП "Българско бяло саламурено сирене" са общо 26.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А палмовото масло и сухото мляко в сиренето да си остане, така ли? Или да се увеличи, че щом водното ще се намали, то нещо трябва да се увеличи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Санирането на сградите
Бюджет 2025
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: