Предлагат да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:46 / 11.02.2025
496
Министерство на земеделието и храните предлага да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене. Това стана ясно на седмото заседание на Националния съвет по храните, което бе председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Участниците в срещата обсъдиха постъпили становища по предложеното изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, свързани с максималното водно съдържание в бялото саламуреното сирене.

За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 на сто.

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел, а именно защита на интересите на потребителите, включително - добри практики за лоялна търговия с храни.

Участниците в заседанието бяха запознати и с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) "Българско кисело мляко" и ЗНП "Българско бяло саламурено сирене".

Досега в регистъра на ЗНП "Българско кисело мляко"  са вписани общо 32 производители, а в регистъра на ЗНП "Българско бяло саламурено сирене"  са общо 26.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Икономист за бойкота на супермаркетите: Ефект вече има, увеличиха...
Отложиха произнасянето по сигнала на съдията, който не отне автом...
Паметен момент в историята: Царят е управлявал Родопската тесноли...
94% от българите не са доволни от заплатите си
Парламентът започва да попълва регулаторите
Всеки, който е решил да тегли ипотечен кредит, трябва да се подго...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).