Предлагат жилищата на енергийно бедните да се санират абсолютно безплатно

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
10:52 / 28.06.2024
1809
Да се обърне внимание на проектите, които могат да допринесат за преодоляване на енергийната бедност в България, сред които са тези за саниране на многофамилните и еднофамилните жилищни сгради. Това посочва в Резолюция по актуализирания проект на Интегриран национален план "Енергетика и климат“ Икономическият и социален съвет на Република България. Съветът разработи документа спешно и по собствена инициатива, след като прие такова решение на пленарното си заседание преди седмица в отговор на актуалните събития в сектора, съобщават от ИСС.

Конкретно насочване на европейско финансиране към такива жилища и дори 100% държавно участие в положение на енергийна бедност, е възможно да се планира при идентифицирането на броя, обхвата и местоположението на съответните домакинства. В резолюцията си ИСС посочва още, че паралелно с това може да се приложи и нова форма на подпомагане. Предоставянето на субсидии при постигнат резултат до по-висок енергиен клас ще стимулира и личната инициатива на домакинствата.

Интегрираният национален план "Енергетика и климат“ (ИНПЕК) отразява европейските политики за енергиен преход и заедно с REPowerEU, Националния план за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове за справедлив преход, задава рамката за насочване на финансов ресурс към целеви действия, отбелязва съветът.

Обръща се и внимание, че обвързването на подобен широк кръг мерки изправя икономиката на страната пред редица предизвикателства. Приемането на актуализираната версия на Интегрирания план "Енергетика – Климат“ след постигане на обществено съгласие по реформите в Националния план за възстановяване и устойчивост беше препоръчано от Икономическия и социален съвет още през 2023 г.

Целта е да се осигури прогнозиране в развитието на енергийния сектор у нас в следващите 10 години при максимално използване на местни ресурси и прилагане на инструменти срещу високата волантилност на пазарите, както и създаване на благоприятна среда за инвестиции в сектора. ИСС за пореден път поставя на фокус разработването на нормативните документи, касаещи енергийния преход и участието на организираното гражданско общество в тях. 

В приетата през тази седмица резюлюция ИСС препоръчва задълбочаване на партньорството и сътрудничеството между държавната администрация и частния сектор и създаване на работни групи при програмирането, разработването и обсъждането на национална уредба, което ще бъде гаранция за прозрачност, качество и стабилност на нормативните документи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (288):
23.05.2024 ЕК призовава България да прилага правилата за енергийната ефективност на сградите
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за саниране на блоковете
26.01.2024 Собствениците на малък апартамент какво трябва да знаят за санирането
19.01.2024 Важно за жителите на "Западен" стартира кампания "Енергийни дни"  за
санирането
Още новини от Национални новини:
Етиен Леви: Във "Величие" има много елегантни и учтиви хора
Съдът гледа мярката на ТВ продуцента Нико Тупарев
Борисов: Няма да участваме повече в преговорите, отиваме на избор...
Илхан Андай: Битият - бит, продължението го знаете! Доган ще пие ...
Протестите на фармацевтите в цялата страна продължават
В очакване на втория мандат - ще има ли правителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).