Предприемач: Много българи вършат работа в чужбина, която никога не биха вършили у нас

Автор: Гено Петров
Коментари (2)
11:04 / 31.05.2024
9768
Защо се налага да внасяме работници? За заплащането и търсенето на работна ръка - позицията на работодателите и синдикатите. Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ "Подкрепа“ и Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП,

Те коментираха в сутрешния блок на БНТ защо се налага да внасяме работници у нас, а българите да бягат. Според тях у нас има голяма липса на обучени кадри. Те са категорични, че ако бизнесът влезе в училищата нещата ще се променят.

"От Индия очакваме квалифицирани кадри. Те идват поради същата причина, поради която много българи решават да отидат да работят в чужбина. В България има работни места за още толкова, колкото работят. Хора завършват педагогика, психология, право, на пазарът не търси подобни кадри, защото не са свързани с нуждите на икономиката. При индийците вторият им език е английски. Ако имат някаква базова квалификация, по-лесно е да ги вкараме в работния процес", на мнение е Дачев.

"Трябва да има нормална политика, която да задържа българите в странта. А не някой работодател да се чуди как да заобиколи бюрокарацията. Това дава отицателен ефект - демографията е налице, населението намалява. Българи напускат държавата и нямат намерение да се връщат. Отиват в чужбина и започват от нулата", каза Кацарчев.

"Много от тези хора, които заминават в чужбина вършат работа, която в България никога не биха вършили - общи работници, чистачи, мизерни работи. А става дума за висшисти, хора с добро образование. Сякаш е някакъв престиж да работиш в Англия", контрира го Дачев.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Един загинал и двама ранени при стрелбата в София
"Величие" поиска Николай Марков и Виктория Василева да освободят ...
Тодор Тагарев каза за наборната служба
Стрелба в София! Съобщава се за убит!
Адриан, който блъсна Ани и Явор: Истински се разкайвам, очаквам с...
Шофьорът от катастрофата с Ани и Явор се затворил в себе си, изпа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).