ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предприемачи: Все по-трудно ще става закупуването на жилище, цените ще се вдигнат, след като влезем в еврозоната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 13.06.2024Коментари (11)76060
©
След влизането на България в еврозоната цените на имотите неминуемо ще се повишат. Такъв извод беше направен от водещи имена в строителния бранш на форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review.

Емил Цолов, управител на “Стемоник Инвест" заяви, че България е една от държавите с най-висок процент на собствени жилища на глава от населението, което не е характерно за Европа. 

“Съдейки по това, че ние следваме Европа, смятам, че все по-трудно ще става закупуването на жилище. Следователно тези, които успеят да се сдобият с подобно, занапред ще са с едни гърди напред", каза той.

Цолов припомни какво се е случило с Латвия и Литва след влизането им в еврозоната - там скокът в първите 12 до 16 месеца на цените на жилищата е бил между 20 до 50%. Сред причините е, че навлизат “външни" фирми, които започват да повишават стандарта на живот. В Естония картината е сходна - първоначален шок, но след година-две и навлизане на европейски инвестиции, цените се покачват между 250 и 300% за 4-5 години. 

“Смятам, че историята се повтаря и каквото се е случило в другите държави, най-вероятно ще се случи и в България", каза Цолов.

Цветелин Иванов, мениджър Продажби в “Арко Риъл Естейт" обясни, че през последните години се наблюдава ръст в цените на имотите у нас, като те се формират от различни фактори, сред които са търсене, предлагане, заетост, средната работна заплата, БВП на страната и себестойността на строителството.  Той даде за пример опита на “Арко Риъл Естейт".

В края на 2022 г. са стартирали строителство на една жилищна сграда от 5000 кв.м. в столичния ж.к. “Дружба". Когато са получили оферти от пет строителни фирми, средната цена за кв.м. е била 600 евро без ДДС. Този месец компанията стартира проект в “Слатина" - “Сенора хоум", като този път средната цена на офертите са били с 30% по-високи за строителството.

“Строителната работна ръка е по-високоплатена вече, материалите на годишна база също се покачват. Поради тази причина, като имаме и инфлация, като има и война, цените, колкото и да не искаме да стоят на едно ниво и да е по-предвидим самият пазар, толкова нагоре вървят и продажните цени", обясни Цветелин Иванов.

Той изрази мнение, че с влизане в еврозоната неминуемо ще се покачи с инфлацията цената на крайния продукт, новото строителство също ще се движи прогнозно с по-високи темпове, спрямо цените на недвижимите имоти, които са старо строителство, защото след 10-20 години ще наблюдаваме огромни потоци от хора, които от старо строителство ще искат да се преместят в ново, тъй като сградите имат определен срок на експлоатация. 

Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, който е и собственик на голяма фирма в сектора с имоти, крайният клиент не се интересува от това колко е струвала сградата на строителя, а от цена за закупуването на жилището.

Той обясни, че от Асоциацията застъпват две тези - първата, че имотът е стока от първа необходимост, втората, че е вечен пазар заради покачващите се изисквания на потребителите, които търсят все по-хубаво, по-широко жилище или на по-добро място. 

Според него обаче, по-важна тема от търсенето е предлагането. 

“Върху търсенето не може да се влияе, едно разумно общество, едно разумно правителство и община, могат да направят така, че тази стока от първа необходимост “жилище" да стане все по-достъпна за гражданите", каза Шопов.

Той допълни, че начинът за това е да се увеличи предлагането, затова от Асоциацията са предложили на Столична община да се урегулират бързо и лесно големи територии около София, до града и във вътрешността му, да се направи инфраструктура, така че капиталът да се насочи натам. От Столична община обаче не намерили подкрепа.


Още по темата: общо новини по темата: 441
27.09.2024 »
24.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
19.09.2024 »
18.09.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Hmm
премахни филтъра

+2
 
 
Хаха,скандалната снимка със скандалния строеж пред хотел Санкт Петербург Няма къде да строят,разкопаха паркинга на хотела нуубс
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Съпрузи загинаха в ужасяващо ПТП в Бургас, има трети пострадал!
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: