Премиерът Станишев преговаря със синдикатите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:06 / 13.09.2005
1190
Министър-председателят Сергей Станишев започна поредица от работни срещи със синдикатите и работодателите. На 10 септември бе неговата първа работна среща с председателя на КНСБ д-р Желязко Христов и президента на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.
На срещата присъстваха министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Д-р Христов подари на премиера Станишев и на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова по един будилник. Часовникът бе международна “емблема” на деня 10 септември, посветен на борбата с бедността.
Правителството и синдикатите започват подготовката на икономически и социален пакт за развитие, който ще бъде поне с 2-годишен срок, стана ясно на срещата.
Министър Масларова обясни, че очаква в обозримо бъдеще в социално-икономическия пакт да бъдат включени приоритетите и политиките, по които да се ръководят синдикатите и политиците в своята работа през следващите години.
Националните преговори за сключване на Социалния и икономически пакт на развитие започват в най-скоро време. В него ще залегнат приоритети и параметри, свързани с макрорамката на бюджета, данъчната политика, политиката по доходите и осигурителната тежест. Пактът трябва да бъде готов до 10 октомври. Той ще бъде база при преговорите ни с МВФ, каза министър Масларова.
Министър-председателят обсъди със синдикатите и въпросите, свързани със създаването на трудовите съдилища, обезщетенията за майчинство, при безработица, осигурителната тежест и др.
Бе обявено, че предстои работна среща и с председателите на шестте представителни работодателските организации.
Социалният министър Емилия Масларова и премиерът Сергей Станишев се ангажираха също, да започнат преговори във всички министерства.
По време на срещата бе обсъдено също така заведеното от синдикатите дело в Европейския съд срещу забраната на българското законодателство за стачки в някои отрасли, като енергетиката, съобщенията и здравеопазването. Д-р Тренчев призова това дело да се реши в извънсъдебно споразумение, за да не се злепоставя името на България в Европа. Т.е. – двата синдиката ще се откажат да съдят държавата в Страсбург, ако правителството разреши стачката в енергетиката, здравеопазването и съобщенията. Ако това, обаче, не стане, не само ще ги съдим, но и ще ги осъдим, заяви д-р Тренчев.
Още при предишното правителство такова дело бе заведено – заради забраната за ефективна стачка в тези отрасли. От всички държави в Европа подобни забрани има само в Турция, припомни д-р Христов.
На разговорите с министър-председателя бе поставен отново и въпросът с ваучерите за храна и необходимостта те да бъдат освободени от данъци и осигуровки при работника.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната дог...
Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората...
Експерт: Нивото на лихвите в България е историческо
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).