ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Премиерът Станишев преговаря със синдикатите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:06 / 13.09.2005Коментари (0)1190
©
Министър-председателят Сергей Станишев започна поредица от работни срещи със синдикатите и работодателите. На 10 септември бе неговата първа работна среща с председателя на КНСБ д-р Желязко Христов и президента на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.
На срещата присъстваха министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Д-р Христов подари на премиера Станишев и на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова по един будилник. Часовникът бе международна “емблема” на деня 10 септември, посветен на борбата с бедността.
Правителството и синдикатите започват подготовката на икономически и социален пакт за развитие, който ще бъде поне с 2-годишен срок, стана ясно на срещата.
Министър Масларова обясни, че очаква в обозримо бъдеще в социално-икономическия пакт да бъдат включени приоритетите и политиките, по които да се ръководят синдикатите и политиците в своята работа през следващите години.
Националните преговори за сключване на Социалния и икономически пакт на развитие започват в най-скоро време. В него ще залегнат приоритети и параметри, свързани с макрорамката на бюджета, данъчната политика, политиката по доходите и осигурителната тежест. Пактът трябва да бъде готов до 10 октомври. Той ще бъде база при преговорите ни с МВФ, каза министър Масларова.
Министър-председателят обсъди със синдикатите и въпросите, свързани със създаването на трудовите съдилища, обезщетенията за майчинство, при безработица, осигурителната тежест и др.
Бе обявено, че предстои работна среща и с председателите на шестте представителни работодателските организации.
Социалният министър Емилия Масларова и премиерът Сергей Станишев се ангажираха също, да започнат преговори във всички министерства.
По време на срещата бе обсъдено също така заведеното от синдикатите дело в Европейския съд срещу забраната на българското законодателство за стачки в някои отрасли, като енергетиката, съобщенията и здравеопазването. Д-р Тренчев призова това дело да се реши в извънсъдебно споразумение, за да не се злепоставя името на България в Европа. Т.е. – двата синдиката ще се откажат да съдят държавата в Страсбург, ако правителството разреши стачката в енергетиката, здравеопазването и съобщенията. Ако това, обаче, не стане, не само ще ги съдим, но и ще ги осъдим, заяви д-р Тренчев.
Още при предишното правителство такова дело бе заведено – заради забраната за ефективна стачка в тези отрасли. От всички държави в Европа подобни забрани има само в Турция, припомни д-р Христов.
На разговорите с министър-председателя бе поставен отново и въпросът с ваучерите за храна и необходимостта те да бъдат освободени от данъци и осигуровки при работника.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: