Премиерът разговаря с министрите на транспорта от транспортен коридор VIII

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:04 / 08.03.2006
1241
Министър-председателят Сергей Станишев обсъди ускоряването на изграждането на Общоевропейския транспортен коридор VIII с министрите на транспорта на Албания, Република Македония и Италия, които са в страната по покана на българския си колега Петър Мутафчиев.

Министърът на благоустройството, транспорта и телекомуникациите на Албания Лулзим Баша, министърът на транспорта и съобщенията на Република Македония Джемал Мехази и министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия Пиетро Лунарди са у нас за участие в среща на високо равнище по Общоевропейския транспортен коридор VIII, която ще се състои по-късно днес в Пловдив.

Министър-председателят и гостите препотвърдиха желанието на своите правителства за изграждането на ефективна транспортна система, интегрирани железници, магистрали и пристанища на страните, които влизат в паневропейския коридор. По време на разговора беше приветстван постигнатият напредък в различни сектори по коридор VIII. Премиерът подчерта необходимостта от предприемане на практически стъпки за изграждане на коридора. Според него успешното му реализиране ще осигури сътрудничество и ще засили интеграцията както между страните по проекта, така и в цяла Югоизточна Европа.

Гостите изразиха своето одобрение за инициативата на българското правителство за организиране на срещата в Пловдив, на която се очаква да бъде подписана обща декларация за изграждането на коридора. Те се договориха да осъществяват периодични консултации за реализирането на проекта.

Инициативата за създаване на транспортен коридор “Запад-Изток” по направление Италия – Албания – Република Македония – България и свързването му със страните от Кавказкия регион и Близкия Изток възникна през 1990 г. По-късно към нея се присъединяват Турция и Гърция. На втората Общоевропейска конференция на министрите на транспорта, състояла се на остров Крит през 1994 г., Коридор VІІІ е включен в системата на Общоевропейските транспортни коридори. Направлението на коридора гарантира неговото взаимодействие с още три Общоевропейски транспортни коридора. На българска територия Коридорът прави връзка с Коридор ІV (Видин-София-Пловдив-Истанбул/София-Кулата-Солун), Коридор ІХ (Русе-Бяла-Димитровград-Александруполис) и Клон С на Коридор Х (Ниш-София-Истанбил по Коридор IV), като трасетата на коридори VIII и IV съвпадат в участъка София – Пловдив, а същият участък представлява директно продължение на коридор X по направлението Ниш – София – Пловдив – Истанбул. На македонска територия, при Скопие, Коридорът се пресича с основното трасе на Коридор X (Залцбург-Любляна-Белград-Ниш-Скопие-Велес-Солун).

С цел създаване на правна рамка на сътрудничеството на Албания, България, Македония, Турция, Гърция, Италия и Европейската комисия за изграждането и експлоатацията на Коридор VІІI на 9 септември 2002 г., в Бари (Италия), беше подписан Меморандум за разбирателство за развитието на Общоевропейски транспортен коридор VІІІ.

Общата дължина на Общоевропейски транспортен коридор VIII между 1220 и 1350 км., в зависимост от специфичните особености на неговите пътно и железопътно трасета. На българска територия дължината на пътната част на коридора е 631 км, а изградената железопътна част е 747 км.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Карането на "изпарения" може да ви донесе не само повреди на кола...
Отлагат тестването на сирените и системата BG-Alert
Проф. Рачев отново ни попари с прогноза
Днес вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила
Апартамент от 70 квадрата и температура 22 градуса: Сметка за пар...
И след служебното преизчисляване – над 103 хил. пенсионери не пол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).