ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Престъпна мрежа фалшификатори разбита при международна полицейска операция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:52 / 28.10.2004Коментари (0)1077
Организирана престъпна мрежа, действаща в Интернет, е неутрализирана след проведената на територията на 25 страни специализирана международна полицейска операция с участието на Европол, Сикрет сървиз и българските спецслужби. Международната групировка се е занимавала с предлагане за продажба на различни стоки, като неистински официални документи, кредитни карти и информация за тях, парични знаци, платежни инструменти и др. Тя действала с цел насърчаване на злонамерено хакерство, схеми за измами по Интернет, електронни кражби на лична финансова и идентификационна информация, трафик и използване на крадени дебитни и кредитни карти и банкови сметки. Групата е оперирала чрез съответни интернет уеб-сайтове, в които са публикувани обяви, служещи основно за комуникационна среда. Тези уеб- сайтове публично са разпространявали информация за престъпната дейност и са съдържали обяви и отговори на обяви от членове на електронните форуми на тези сайтове. По този начин се е улеснявало предаването и получаването на частни електронни съобщения между самите членове на престъпните организации. Освен това уеб- сайтовете са служели за реклама и промоция за продажба на дъмпингови стоки. Установено е още, че престъпната организация, която е имала изключително добра йерархическа структура, е контролирала дейността на членовете си чрез Интернет.
Ключова фигура в структурата е бил 22-годишният български студент Алексей П. Той е извършвал и реални сделки с предлаганите стоки. Често е пътувал между Македония, Одеса, САЩ и Канада. Изготвял е фалшиви лични документи, сред които има дори карта с името на Бил Гейтс. Студентът е арестуван снощи според предварително изготвен план и санкцията на Софийска градска прокуратура. При процесуалните действия е открита в работен режим инсталирана компютърна система, включена в Интернет и периферно устройство към нея за запис на магнитни карти. Иззети са множество заготовки за изработване на кредитни карти, празни страници от паспорти на държави от ЕС, празни и попълнени бланки на свидетелства за правоуправление на автомобили на държави от ЕС, кредитни карти Мастеркард, Виза и Сити банк на името на чуждестранни граждани, заредени заготовки – кредитни карти с надписани на ръка номера на кредитни карти и имената на притежателите им, американски пътнически чекове “Томас Кук” с номинал 100 долара.
По време на съвместната операция досега са арестувани 30 членове на групировката. Другите заподозрени българи са извън страната и по тях работят чуждите служби.
Операцията е била подготвяна от година и половина, били са вложени много средства, за да бъдат обучени специалисти от българското МВР. Именно те първи са разгадали кодовата система и са внедрили агенти, съобщи на пресконференция днес Главния секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов. В състоялата се по случая пресконференция взеха участие също Н.Пр. д-р Харалд Киндерман, посланик на ФРГ у нас, г-н Маурицио Варанезе от Европол, специален агент Анджело Анджелопулос от Сикрет сървиз, представители на НСБОП и Главна прокуратура.
Този вид престъпна дейност се глобализира, посочи на пресконференцията г-н Анджелопулос. Благодарение на съвместните усилия на българските, американските специални служби и Европол операцията протича успешно, посочи той. Г-н Маурицио Варанезе определи операцията, в която под прякото ръководство на ген. лейт. Бойко Борисов са участвали служители от НСС и НСБОП, като голям успех. Той посочи, че от спецслужбите във Великобритания е постъпило искане да се включат в работата на съвместната група от представители на Сикрет сървиз, Европол и българските служби у нас. Н.Пр. д-р Харалд Киндерман нарече българските служители, които са участвали в операцията, герои и благодари на ген. лейт. Б. Борисов за доброто сътрудничество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: