ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Превратът срещу Живков бил подготвен в Букурещ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:41 / 11.11.2012Коментари (2)2658
©
Сценарият за преврата на 10 ноември 1989 г. е бил подготвен пет месеца преди това - на тайна от Тодор Живков среща между Михаил Горбачов и тогавашните министри Добри Джуров и Петър Младенов. За задкулисните договорки разказа вчера охранителят на Тодор Живков - ген. Георги Милушев, който е последният началник на УБО. 

"Организатор на смяната беше Москва в лицето на Горбачов", заяви Милушев, но уточни, че месеци преди 10 ноември е имало сигнал, че се готви смяната на Тато. Действието се развило в Букурещ на 7 и 8 юли, когато румънската столица е била домакин на съвещание на Политическия консултативен комитет на Варшавския договор. Тодор Живков и малък негов екип били настанени в специална вила. В отделен хотел обаче е била отседнала делегацията му, съставена от тогавашния министър-председател Георги Атанасов, министрите на външните работи Петър Младенов и на народната отбрана Добри Джуров, както и Димитър Станишев, завеждащ отдел "Външна политика и международни връзки" на ЦК на БКП, обясни Милушев в ефира на Нова телевизия. На 8 юли - в последния ден от съвещанието, до Милушев се приближил един от охранителите на Горбачов, който го заговорил на френски и споделил на българския си колега за тайна среща предишната вечер на първия човек в СССР с Джуров и Младенов.

Тази среща ми се стори малко нерегламентирана. Ако е била извънредна, то на нея е трябвало да присъства поне министър-председателят Георги Атанасов", коментира Милушев. Той е очаквал Тато да бъде информиран от министрите си за разговора си с Горбачов, но това така и не станало. 

"Това за мен беше първият знак, че върви някаква подготовка, прави се нещо, което е зад гърба на Тодор Живков", сподели бившият шеф на УБО. За един от заговорниците - Петър Младенов, Милушев казва, че се е ползвал със специалното отношение на Тато. 

"Живков го тачеше страшно много и го имаше за син", спомня си генералът. Около месец след това Милушев е имал и друг повод да се усъмни за бъдещето на Живков начело на държавата. Това е било спешно прекъсване на почивката на Тато в Евксиновград, където той работил, но и се лекувал от тежки здравословни проблеми. На 28 август 1989 г. самолетът на властта излетял за столицата и на борда му Милушев разбрал от Велко Палин, че "активен борец подготвял атентат" срещу първия в държавата.

Шефът на охраната на Живков обаче бил помолен от Джуров да не споделя за готвеното покушение на Тато. Самият Тодор Живков не е очаквал на 10 ноември да бъде отстранен от шефския пост в комунистическата партия, въпреки че в началото на септември е разбрал, че Горбачов отказал да го приеме в Москва.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Мисля, че на думите на ген. Милушев може да се вярва. За съжаление те са доказателство, че нищо истинско не се е случило, нещо като планиран дворцов преврат с недобре планиран развой.
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 11.11.2012 г.
+2
 
 
Още колко неща не са ни ясни и ще излезнат наяве , но след дъжд качулка , кво ни топли нас 22 години на дъното , няма изплуване поне още 40-50 год запомнете !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: