Президентът Георги Първанов прие посланиците на САЩ и Полша във връзка със смъртта на редник Гърдев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:33 / 07.03.2005
953
Президентът Георги Първанов прие спешно днес посланика на Съединените американски щати у нас Джеймс Пардю по повод трагичния инцидент с младши сержант Гърди Гърдев в Ирак, съобщи прессекретариатът на Президентството.
Държавният глава посочи, че предварителното разследване на смъртта на младши сержант Гърдев потвърждава версията, че той е бил жертва на “приятелски огън”. Това е тежък инцидент и потвърждението на фактите води до извода за проблеми в координацията и оперативното взаимодействие между съюзниците, посочи президентът. Той призова още веднъж за по-висока коалиционна култура на всички равнища в рамките на коалицията.
Георги Първанов поиска пълна и точна информация от американска страна с оглед изясняване на трагедията. Президентът заяви, че българската страна провежда сериозно разследване по случая и ще настоява виновните да понесат своята отговорност. Държавният глава изрази очакване САЩ да приложат същия сериозен подход в разследването и строгост при търсенето на отговорност.
Посланик Пардю изрази най-дълбоки съболезнования по повод трагичната гибел на българския военнослужещ. Той обеща да информира американското правителство и американското командване в Ирак за срещата с българския президент и да настоява за срочно и цялостно разследване на случая от американска страна. Посланик Пардю изрази надежда, че трагичната гибел на младши сержант Гърдев няма да се отрази на отличните отношения между двете страни, включително и в рамките на антитерористичната коалиция в Ирак.
По-късно президентът Първанов прие посланика на Полската република у нас Славомир Даброва по същия повод. Като изрази своите искрени съболезнования по повод гибелта на българския военнослужещ, посланик Даброва обеща да поиска пълно изясняване на фактите по инцидента от полското командване на многонационалната дивизия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Голям арендатор, обработващ над 12 000 декара земя: Преустановява...
Главчев: Няма да се въвеждат винетки за Околовръстното на София
Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да н...
Главчев: Евакуацията на българите от Бейрут бе съгласувана с парт...
Шофьор остана без кола след кошмарен инцидент
Експерт с рецепта за най-доброто кисело зеле


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).