Президентът Румен Радев участва в откриването на реставрираната като Културен център "Жул Паскин" синагога във Видин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
19:07 / 04.09.2023
1532
Президентът Румен Радев участва днес в официалната церемония по откриването на реставрираната като Културен център "Жул Паскин“ синагога във Видин. Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава.

Културен център "Жул Паскин" официално отвари врати днес в присъствието  на президентската двойка, посланикът на Израел у нас Н.Пр. г-н Йосеф Леви Сфари, министърът на културата Кръстьо Кръстев, Главният равин и десетки представители на държавната и местна власт, на неправителствени организации, представители на еврейската общност в България "Шалом“ много граждани и гости на Видин. Редом до равините в церемонията участваха и видинският владика Даниил и Районният мюфтия Неджати Али, видя репортер на "Фокус“.

Президентът Румен Радев в словото си каза, че " Видин в продължение на десетилетия очакваше този миг, в който денят на великолепната видинска Синагога ще може да заблести отново в автентичния си вид.“

Видинският кмет д-р Цветан Ценков поздрави с добри дошли всички на днешния празник и благодари на всички, взели участие в дълго мечтаната реставрация на близо 130 годишната сграда на Синагогата, която днес е върнала своя блясък на "Белият лебед на Дунав“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев определи историята на 130 - годишната Синагога като превратна, но днес възраждането й от пепелищата е постигнато с усилията на местната общност и институциите. Това показва, че националното ни съединение и помирение са единствената валидна държавна философия.

Главният равин Максим Велчев в своето слово каза, че днес е свещен ден защото празнуваме Синагогата във Видин.

Специално видео обръщение направи и президентът на Израел Ицхак Херцог, който се обърна към участващите в церемонията с думите: “Великолепната Синагога, която е реставрирана и отбелязваме днес ни нашепва от дългото, богато и понякога болезнено минало. Разказва ни за местната еврейска общност във Видин, която процъфтява повече от пет века в този град. Една чудесна  еврейско-българска история. Синагогата днес  е отново вдъхновение, сила и живот, място за свещено поклонение и жив мост към богато минало".

Сградата, където се помещава културния център носещ името на родения във Видин световно известен художник Жул Паскин, е построена през 1894 г. Еврейският храм е бил втория по големина в страната и един от най-красивите и не случайно е бил наричан "Белият лебед на Дунав“. Днес в нея са разположени изложба, разказваща нейната история, експозиция с ценни архивни документи-копия, дарени от Държавна агенция "Архиви", изложени са и запазените три мраморни плочи с имената на загинилите във войните 1912-1913 и 1915-1918 г. видински евреи за независимостта на България.

Реконструкцията на 129-годишната сграда на Синагогата се извърши по проект "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020. На 28 май 2021 г. Бе направена първа копка и стартира реставрацията и адаптацията на видинската синагога. Реализацията на проекта стана възможна, след като през 2017 г. организацията на евреите в България "Шалом“ прехвърли под условия собствеността на сградата на Община Видин.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
ЦИК опроверга твърдения за изборите
Удрят ни дъждове и гръмотевици
Експерт: Ако се докаже българска следа в атаката по "Хизбула", мо...
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).