Президентът на КНСБ: Политиците раздават щедро преди избори

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:33 / 28.08.2024
1772
Здравето на пенсионната ни система започнало да се влошава от една страна заради намаляващата работна сила и политическите решения за увеличаване на пенсиите в последите няколко години.

"Политиците раздават щедро преди избори, каквото могат и каквото не могат. Тоест, което не може да си позволи пенсионната система", каза пред БНТ Пламен Димитров - президент на КНСБ.

"В много голяма степен дебалансираха системата и я направиха много зависима от бюджета на държавата", смята Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

От НОИ са проиграли два варианта за изход от кризата - плавно повишаване на осигуровката за пенсии с 5% до 2045 година. Или промяна на правилото за ежегодното осъвременяване на пенсиите.

"Това разбира се ще увеличи приходите в системата и разбира се ще намали разполагаемият доход на работещите хора", прогнозира Христина Христова.

При втория сценарии проигран от НОИ от формулата за ежегодно преизчисляване на песните отпада елементът среден осигурителен доход. И увеличението от 1 юли зависи само от инфлацията.

"2022 година инфлацията беше 13%. 2023 беше 9%, 2024 година очакваме да бъде 2.4%. Разбирате колко ще се намали този коефициент са, който ще се преизчисляват пенсиите", посочи тя.

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че "Швейцарското правило", по което се осъвременяват пенсиите не трябва да се пипа. Но са на различни позиции по сценария с увеличаването на осигуровката. От КНСБ са склонни да го подкрепят и дори предлагат плавно увеличение с пет процента и на вноската за втора пенсия.

"По този начин ще дадем възможност цялата система да се стабилизира и хората да видят, че пенсионната система с двата си стълба ще им даде надежда и гаранция,че ще получат едни прилични пенсии", коментира Пламен Димитров - президент на КНСБ.

"Увеличаването на процента на осигурителните вноски няма гаранция, че ще доведе до увеличаване на постъпленията в пенсионната система", поясни Добри Иванов - изпълнителен директор на АИКБ.

Според бизнеса заради очакваната по-голяма продължителност на живота трябва да се върви към ново повишаване на възрастта за пенсиониране. Според сегашното законодателство тя ще расте плавно до 2037. Тогава мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години.

"В някои западноевропейски държави пенсионната възраст е повишена между 67 и 68 години. Така, че би трябвало да се помисли в България и по този въпрос", предложи Добри Иванов - изпълнителен директор на АИКБ.

"Не мисля, че общество, пък и който и да било политик, е готов момента да отвори темата за отежняване на възрастта. Тъй като стажът от 40 години, който го има, той няма как да бъде предмет на какъвто и да било дебат - да се увеличава нагоре", посочи Пламен Димитров.

Според икономистите увеличаването на възрастта или повишаването на осигуровките няма да покрият големия недостиг в бюджета за пенсии.

"Държавната пенсия в крайна сметка бюджетът стои зад нея. Не просто вноските на осигурителните лица. Стъпка към намаление на вноските също е релевантно да бъде разглеждана. Така, че да се създава повече, да има приходи от всички останали данъци", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Експертите смятат, че е необходима реформа, която да разтовари НОИ от социални плащания, които не са свързани с пенсиите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
18.09.2024 Много лоша новина за над милион пенсионери
13.09.2024 Какво следва ако си пуснете болничен след отказан отпуск?
13.09.2024 Българи дават милиони левове, за да се пенсионират
10.09.2024 Поискаха учителските заплати да станат със 150% над средните за страната
09.09.2024 Скандално е 1/3 от българите да получават до 1000 лева, а минималната да е
933
09.09.2024 Пенсионерите ликуват
Още новини от Национални новини:
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия"
След полицейско преследване хванаха нелегални мигранти в Бургас
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Черната кутия на падналия самолет край Граф Игнатиево ще бъде раз...
Пожар в локомотива спря влака София-Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).