Президентът в Пловдив: През 2013 г. има опити за подмяна на приоритети

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
14:29 / 12.12.2013
2443
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Щастлив съм, че съм в Пловдив, за да проведем за втори път инициативата "Младежка визия за развитието на България". Това е инициатива на президентската институция, която дава трибуна на вас, на младите хора, за да представят своята визия за развитието на страната". С тези думи президентът Росен Плевнелиев откри второто издание на инициативата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Той благодари на домакините от ПУ "Паисий Хилендарски" и на кмета на Община Пловдив Иван Тотев за предоставената възможност тази инициатива да се проведе във втория по големина университет у нас, който има завоюван авторитет и над 50-годишна история. А също и на младите хора, които участват в дебата.

Президентът припомни, че в първата инициатива, която се е провела в СУ "Св. Климент Офридски", са участвали над 100 студенти от над 35 ВУЗ-ове в страната.

"Чрез тази инициатива изпълнявам обещанието всеки да бъде чут и заедно да търсим решенията, а не да се обвиняваме взаимно за проблемите. Имаме примери за това кога е било тежко и сме решавали проблемите. Обединявали сме се около важните въпроси. Така сме преодолявали не само кризи, ние сме преодолявали национални катастрофи. Затова можете да се включите в този дебат, да дадете своето мнение, да поставите проблемите на глобално и национално равнище, да направите предложение, да отстоявате позиция.

Вярвам и ще работя за това вашите идеи да бъдат активно подкрепени и да станат част от дневния ред на институциите и на политиците. Чрез инициативата изпълнявам и своето обещание да работя за това България да има дългосрочна "Стратегия за развитие България 2020", да търся обществено съгласие по нейните дългосрочни приоритети. Тази стратегия бе приета в края на 2012 г. За съжаление през 2013 г. виждаме опити за подмяна на приоритети. За това ще работя така, че да се постигне обществен консенсус по тези приоритети", каза на откриването президентът Плевнелиев.

След откриването на срещата започнаха дискусии по панели, наподобяващи Съветите към държавния глава. Основната тема е "Моят свят" - Световният дебат на ООН, посветен на Целите на хилядолетието и новия Дневен ред за развитие на света след 2015 г. през погледа на младите хора в България. Национална цел на България". Панелите се ръководят от секретарите и съветниците на президента, отговарящи за съответната дейност. По време на дискусиите участниците имат възможност да направят 3-минутно изказване по проблематиката. След разискванията съответният секретар на Президента ще обобщава основните констатации и предложения.

След провеждане на срещата се предвижда официално закриване от президента на Република България.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Президентът: Днес се разделяме с двама достойни летци
Аптекар: Поставянето на вендинг машини за лекарства е потенциално...
Атанас Атанасов: Не знам за какво говори Борисов, провалът на рот...
Явор Колев: Кибервойната може да доведе до загубата на човешки жи...
Доц. Наталия Киселова се кандидатира за депутат
Лекар: Молбата ми е да сте внимателни с тези безкрайни реклами


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).