ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проблеми с идеята за намаляване на работната седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:40 / 30.01.2024Коментари (2)3059
©
45 компании и организации в Германия ще въведат четиридневната работна седмица за период от шест месеца. Служителите ще получават пълната си заплата, въпреки че ще прекарват значително по-малко време на работа. В основата на цялата инициатива е консултантската компания "Интрапреньор", която работи съвместно с организацията 4 Day Week Global (4DWG). Проектът започва в началото на февруари 2024.

Но как ще се осъществи това - особено когато толкова много предприятия в Германия страдат от недостиг на квалифицирани кадри? Няма ли да е по-добре да се работи повече, вместо по-малко?

Поддръжниците на идеята казват, че четиридневната работна седмица би помогнала за справяне с недостига на квалифицирани работници, отчасти защото би повишила производителността на служителите. Аргументът е, че хората, които работят само четири дни вместо пет, са по-мотивирани и следователно по-продуктивни. Освен това така могат да бъдат привлечени на работа хората, които не искат да работят пет дни, пише "Deutsche Welle".

Във Великобритания в експеримента с четиридневната работна седмица са участвали 2900 служители. Става дума за представители на различни сектори - финансовия, информационните технологии, строителството, онлайн търговията на дребно, анимационните студия, маркетинга и заведенията за бързо хранене.

Недостатъчно убедителни резултати

Предприятията, които сега участват в тестовия проект за четиридневна работна седмица в Германия, са подали заявление за участие преди няколко месеца. Според експерта Енцо Вебер, който е критичен към пилотните проекти, това е проблем. Защото за такива проекти биха кандидатствали само предприятия, за които четиридневната работна седмица е добър вариант, казва той. Следователно те не са представителна извадка от икономиката. Освен това не само работното време ще бъде намалено, но и процесите и организацията ще бъдат променени. Ако има увеличение на производителността, това не е задължително да е в причинно-следствена връзка с по-краткото работно време, казва експертът.

Вебер смята, че положителните резултати също са под въпрос, тъй като съкращаването на един работен ден най-вероятно ще доведе до увеличаване на работното натоварване. Социалните, комуникационните и творческите елементи ще останат на заден план. "Обикновено компаниите не усещат последиците веднага, а по-скоро в средносрочен план." Проучванията обаче са изследвали само период от шест месеца.

Увеличена производителност? Наистина ли?

Холгер Шефер от Института за германска икономика (IW Köln), който е близък до работодателите, също смята, че въвеждането на четиридневна работна седмица в цяла Германия би било контрапродуктивно. "Това, което може да изглежда смислено от микроикономическа гледна точка - например ако четиридневната работна седмица може да се използва за привличане на малък брой работници от конкурентите - се разпада от макроикономическа гледна точка: Ако всички предприятия намалят работното време, в крайна сметка ще се стигне до дефицит на работни часове", казва Шефер.

Освен това няма индикации, че производителността може да се увеличи значително чрез намаляване на работното време. "Намаляването на работната седмица от пет на четири дни съответства на 20-процентно намаление на работните часове. За да се компенсира произтичащото от това по-ниско производство, почасовата производителност би трябвало да се увеличи с 25%." Шефер смята, че това е невъзможно.

Работна седмица по индивидуални правила

Четиридневната работна седмица определено може да има смисъл в някои компании - особено при квалифицираните професии. Според Йорг Дитрих, председател на Германската конфедерация на квалифицираните професии, така работодателите биха станали по-привлекателни за квалифицирани кадри. Четиридневната работна седмица обаче не би функционирала еднакво добре във всяко предприятие. Заключението на Дитрих гласи: общо формулирано законово право на четиридневна работна седмица не би помогнало на никого и би означавало само допълнителна бюрокрация за предприятията.

Енцо Вебер също се обявява в полза на индивидуалните решения. Той го нарича "Х-дневна седмица". Малките и средните бизнеси също подкрепят такъв вариант, казва Кристоф Алхаус, изпълнителен директор на Германската асоциация на малките и средните предприятия. От друга страна, те се противопоставят на държавната намеса, която предвижда намаляване на работното време при пълно изравняване на заплатите.

Въпреки всички критики синдикатът IG Metall например отдавна подкрепя по-краткото работно време. В стоманодобивната промишленост така или иначе вече се работи само 35 часа седмично.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 31.01.2024 г.
0
 
 
Лично против 4 дневната работна седмица. Води до създаването на още по-мързеливи кадри с някои изключения. С един почивен ден повече също така се увеличават разходите на работника в личен план. Повече ток и вода вкъщи и повече разходи за храна и развлечение.
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 31.01.2024 г.
0
 
 
Света е различен! И оптимума за всеки дизайн е различен! Колко малоумен трябва да си? За да си помислиш че всичко може да се разреши по един и същ начин! Тук изглежда че и най-умния си е Много Тъп! Особено след като липсва Визията за естествения Дизайн на нещата! Да може би ефективността изисква скъсено работно време! Но не на Седмична База! А на Дневна! При това само за ритмично - циклично повтарящи се процеси! Така че всички тези се оказват Много Тъпи! Просто не са в състояни да направят един Прост Анализ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: