Пробутват ни друга риба вместо сьомга

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:33 / 11.09.2024
3460
Сьомговата пъстърва представлява хибриден вид риба, който е плод на дългогодишните усилия на екип югославски учени-генетици. Соьмговата пъстърва всъщност е адаптирана форма на американската пъстърва, която се размножава в горното течени на река Бели Дрин.

Чрез сложни кръстоски учените са успели да получат хибрид на сьомга с американска и балканска пъстърва. След дългогодишна селекция са успели да създадат вид, който е способен да се размножава самостоятелно в реки и водоеми на бивша Югославия.

След събитията в съседката ни и войната в Косово проектът получава развитие единствено около Доспат, където от няколко години насам наши рибари внасят зарибителен материал за сьомгова пъстърва.

Сьомговата пъстърва се размножава през периода април-май. От години насам екип от учени от БАН наблюдава сьомговата пъстърва в Доспат. Те са установили, че рибата съвсем успешно се размножава по естествен път.

Характеристики на сьомгова пъстърва

Външно сьомговата пъстърва носи всички отличителни белези на американската, но бързо нараства на тегло и дори достига до характерните за някои видове сьомга размери, притежавайки в същото време редпродуктивните способности на балканската пъстърва. Сьомговата пъстърва е по-едра от обикновената пъстърва, месото ѝ е розово (като на сьомгата), има по-малко кости и повече месо.

Сьомговата пъстърва набира все по-голяма популярност в страната ни, защото е по-евтина от сьомгата, но същевременно се доближава до вкуса ѝ. Все пак в много заведения се опитват да продават на своите клиенти вместо сьомга – сьомгова пъстърва, но на цената на истинска сьомга.

Въпреки че си приличат, вкусът им не е толкова близък и опитвалите норвежкия деликатес веднага могат да направят разликата. Сьомговата пъстърва и сьомгата са с един и същи цвят, но сьомговата пъстърва не е толкова мазна.

Червеникавият ѝ оттенък се получава от фуража. Цветът на сьомгата се получава от нейната храна – дребни раци, риби, скариди, които имат каротин и рибата получава червеникав оттенък заради пигмента астаксантин.

При сьомговата пъстърва цветът също се получава от този пигмент, но в случая вече е набавян от фуражи. За вкуса на изкуствено отглежданата пъстърва са от значение няколко основни фактора – технология на развъждане, състав на водата и качеството на храната.

Сьомговата пъстърва е много вкусна риба, която може да се готви по най-различни начини. Предимно се пече на фурна или на скара, като е важно да се уточни, че когато се пържи или пече, не се нуждае от мазнина, защото попада в групата на т. нар. мазни риби, съветват от специализирания сайт gotvach.bg.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).