ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Продължава борбата срещу новата методика за финансиране на имплантите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 20.02.2013Коментари (1)1959
© Plovdiv24.bg
Пациентски организации, лекари и представители на фирми, доставчици на медицински изделия продължават борбата за отмяна на приетата от ръководството на НЗОК методика за реимбурсиране на скъпоструващите импланти. Неясен остава въпросът защо въпреки приетата от Министерски съвет Наредба за цените, до които ще се заплащат имплантите, НЗОК въвежда методика, чиято политика лежи на коренно различна основа от Наредбата.

Според Георги Базотев, който е председател на борда на директорите на "Фаркол" АД, две са основните причини за съществуването на проблема.

"Първо, за да изпълни поставените й задачи, т.е. да финансира напълно имплантите при запазване на миналогодишния бюджет, Касата, водена от тази методика, ще намали броя на финансираните интервенции, защото реимбурсираните импланти ще са подходящи за не повече от 30% от пациентите, а останалите ще трябва сами да заплащат изцяло лечението си. Възхищавам се на администрацията на НЗОК за творчеството, с което решава задачите си, но когато това изисква решаващи компромиси в основната цел, всички, които осъзнават проблема трябва да вземат отношение", категоричен е Базотев. Той допълва, че друг основен проблем в изработената методика се корени в принципните различия между това, което Касата трябва да изпълнява и реалната й дейност.

"Касата вместо като здравноосигурителен фонд, каквато е, се държи като звено на Министерство на финансите. Самото министерство на финансите обаче няма конкретни ангажименти към здравеопазването на страната и когато това министерство реши да диктува дейността в останалите области, рискуваме да станем финансови отличници, но двойкаджии в останалите сфери", каза още Базотев и допълни, че във въведената от НЗОК методика единственият критерий е цената на импланта, а критерият качество отсъства.

"За първи път преди няколко дни д-р Цеков спомена, че качеството ще е критерий при реимбурсирането на импланти, защото осъзнава, че истински критерий е съотношението между цена и качество. Лошото е обаче, че във въведената методика критерият качество отсъства, а никой няма съмнение, че изборът на импланти ще се провежда по методиката, а не по изказванията на д-р Цеков", категоричен е още Базотев.

"Основни доказателства за качеството на имплантите може да се търсят в Световните регистри, сред които са Националният регистър за изкуствени стави на Англия и Уелс и Националният регистър за изкуствени стави на Австралия. В тях са записани продължителността на живот на различните видове медицински изделия. Допитването до тези регистри дава отговор на въпроса за качеството на имплантите. И само, за да бъда по-конкретен ще ви кажа, че в тези световни регистри "Johnson&Johnson" заема 1-вите места по поставени изкуствени тазобедрени стави (48%) и поставени коленни стави (38%). Тъй като никой не е погледнал Световните регистри имам основания да смятам, че според методиката на НЗОК вероятността в България да се поставят стави, които изобщо не фигурират в тях и няма информация за тяхното качество, е много голяма", обясни още Георги Базотев. Той допълни, че от всичко това най-потърпевши ще са пациентите, които могат да се окажат лишени от животоспасяващи медицински изделия, защото изходът от лечението ще зависи от платежността на пациента. "Проблемът е и при лекарите, които ще бъдат принудени от НЗОК или да поставят евтини импланти, в разрез с медицинските стандарти, или пациентите да заплащат изцяло сумата за протезата", каза още Георги Базотев. Той изрази надежда процесът на въвеждане на предложената методика да доведе до по-голяма яснота при доставка на скъпоструващи импланти, което ще е полезно за всички.

Въведената от НЗОК методика за реимбурсиране на имплантите е атакувана пред Комисията за защита на конкуренцията от доставчици на медицински изделия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.02.2013 г.
0
 
 
Поредното крадене на пари. Някои приближени трябва да ги приберат!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: