ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Продължава изграждането на диги и прочистването на коритата на реките в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:40 / 17.08.2005Коментари (0)3102
©
Екипи на Гражданска защита и НСПАБ участват в отводняването на частни и обществени сгради във всички райони на страната. Всекидневно се следи наличният завирен обем на язовирите, както и нивото на по-големите реки. Предприети са мерки за осигуряване на свободен обем в язовирите чрез контролируемото изпускане на води от тях.

Щабовете на правителствената, областните и общински комисии координират и ръководят работата на екипите за нормализиране на обстановката.

В община Бяла Слатина продължава почистването на коритото на р. Скът в участъка от с. Комарево до Бяла Слатина от фирма , наета от “Напоителни системи” ЕАД, клон Враца. Наблюдава се значително покачване на нивото на р. Скът в района на общината.

Нивото на р. Скът в гр. Мизия се повишава. Създадена е организация за изграждане на временни диги в ниските участъци на града. Поради авария на електроподстанция е прекъснат временно тока в селата: Софрониево, Крива Бара, Бутан, Хайредин, Михайлово. Аварийни групи на електроснабдяване работят за отстраняване на аварията.

По поречието на р. Скът и селата Търнава, Галиче, Липица и Крушовица има разлив при с. Крушовица – залети са около 50 къщи. Дадени са указания на председателя на общинския щаб за предприемане на необходимите мерки. Жертви и пострадали няма.

В община Криводол продължава почистването по поречието на р. Ботуня в и извън населените места. Наблюдава се повишаване на нивото на реката край с. Ботуня вследствие на оттичането на води от падналите валежи. Екипи приключиха за деня почистването на речното корито на р. Скът в с. Горно Пещене, община Враца и извършват аварийно-възстановителни работи в област Монтана.

В област Ловеч след падналия към 22:30 часа на 16.08.2005 г. дъжд в областта в община Ябланица има наводнени къщи, но не се е наложила евакуация на населението. В община Луковит се е повишило нивото на р. Златна Панега. В община Тетевен има рязко повишаване на нивото на р. Черни Вит, което е довело до наводнения на 10 къщи и улици. Оповестено е населението по отточната верига на река Вит. В с. Български извор са залети стопански постройки. В с. Рибарица няма електрозахранване.

Област Монтана – обстановката е усложнена след падналите около 14:00 ч. на 16.08.2005 г. дъждове. Предизвикани са наводнения в Монтана. Унищожена е и покъщнина и са удавени домашни животни. В с. Копиловци, община Г. Дамяново има наводнени жилищни сгради и нарушена проводимост на канал, проявило се свлачище до пътя пред селото. В с. Якимово е наводнен квартал. В с. Владимирово, община Бойчиновци има наводнени 3 къщи. Прекъснато е електрозахранването в 16 населени места: община Вълчедръм – част от Вълчедръм, с. Златия, с. Г. Цибър, с. Д. Цибър, с. Разград и с. Ботево; община Бойчиновци – повреда в 3 бр. далекопроводи за селата Мърчево, Владимирово, Мадан, Кобиляк, Громшин, Лехчево и Мадан; община Монтана – с. Габровница, с. Безденица и с. Вирове и част от гр. Монтана.

Прекъснато е водоснабдяването в с. Г. Белотинци, община Монтана. Паднали са градушки в община Г. Дамяново – с. Главановци и с. Копиловци; община Якимово – с. Комощица и община Вълчедръм – с. Игнатово. Градушките са нанесли щети на земеделски култури, но до момента не са постъпили данни за повреди по сгради. Няма пострадали хора и животни.

Приведени са в готовност оперативните групи на Постоянните общински комисии за бедствия, аварии и катастрофи. Организирано е засилено наблюдение на речните корита и потенциално опасните язовири. Извършва се отводняване на наводнените сгради и терени със сили на Гражданска защита-Монтана и Противопожарна и аварийна безопасност. Допълнително са привлечени 2 екипа с мотопомпи от Гражданска защита – Враца. Извлечени са закъсали автомобили. Разчистват се запушени шахти, канали, водостоци и др. съоръжения, с цел увеличаване на проводимостта им и отводняване на терени. Отстраняват се повредите по ел. захранването и водоснабдяването. Информира се населението за обстановката чрез медиите. Продължава работа в общините Монтана, с. Долно Белотинци. Почиства се корито на р. Шугавица от дървета храсти. В Бойчиновци се възстановява проводимостта на отводнителен канал във Втори квартал на града.

В община Вършец, с. Долно Озирово, възстановява се проводимостта на коритото на р.Черна. В община Г. Дамяново – с. Г. Геново се извършва рязане и извличане на паднали дървета от р. Огоста. Възстановява се проводимостта на реката в регулацията на селото.

В община Медковец – с. Медковец се работи по отпушване на основния изпускател на яз. “Козровец”. Участват сили и средства екипи на Гражданска защита – област Монтана с техника. Сили на Гражданска защита – Враца с техника. Сили на Противопожарна и аварийна безопасност Монтана, Лом и Берковица с 8 противопожарни автомобила, 3 мотопомпи, 2 електрически помпи и 50 души пожарникари. Силите са отводнили 15 обекта. Сили на РДВР – Монтана работят за отцепване на районите за работа и опасните участъци; пренасочват движението и др. задачи. Сили на ел. разпределение Монтана – по възстановяването на ел. захранването; Сили на ВиК – отстраняване на аварии по водоснабдяването, чистене на шахти и др.

В област Пазарджик обстановката се нормализира. Продължават действията по възстановяване на водоснабдяването, почистването на речни корита. По данни на “Напоителни системи” ЕАД към 15.08.2005 г. язовир “Тополница” е със завирен обем 112 940 000 куб. м. Изпускането на язовира продължава до обем 100 млн. куб. м.

Направена е заявка за отпускане на помощ за пострадалите от наводненията в община Лесичево – легла, дюшеци, одеяла, спално бельо, почистващи препарати, домакински ел. уреди. Област Плевен, в община Искър, екип на Гражданска защита – Плевен продължава отводняването на мазета на частни имоти в гр. Искър. Продължава надграждането на временната дига в гр. Искър. Реките Искър, Вит и Осъм са в коритата си. Въведено е непрекъснато наблюдение на нивото на реките в областта.

Област Пловдив, община Стамболийски, в село Триводици водоснабдяването е възстановено, сметта се извозва ежедневно. На населението е осигурена минерална вода за пиене, а за дезинфекция на домовете е раздаден дезинфектант, осигурен от общината.
Пътят Стамболийкии – Цалапица е затворен поради разрушен мост над река Марица.

В община Смолян след силна буря в с. Киселчово и в околните населени места има счупени около 800 бр. керемиди и 30 кв. м стъкла. Запушен е водосток между селата Кремене и Надарци. Пътят е затворен. 500 бр. керемиди и 20 кв. м стъкла са необходими за възстановяване щетите в с. Могилица В с. Сивино има изнесени пътища и се е активизирало старо свлачище на 2 км от с. Букаците. Пътят за село Сърнено е трудно проходим. Село Смилян – дерето в ромската махала е запушило водосток на главния път Смилян – Арда. Основите на 4 къщи са подкопани. Пострадали от градушката и силния вятър са около 60 жилищни сгради. Изпочупени са керемиди и стъкла. В двора на училището са паднали тополи, една от които върху покрива на физкултурния салон, който е разрушен. Осигурени са 17 000 бр. Керемиди, 2 500 бр. Капаци, 500 кв. м ламарина, 500 кв. м стъкла, 260 торби цимент и 200 кв. м улуци.

Софийска област, община Етрополе, след проливния дъжд в с. Брусен на 15.08.2005 г. в местността Радов дол е отнесен част от пътя. В община Горна Малина продължава изпомпването на водата, разчистването на затрупаните пътища и ремонтът на инфраструктурата. Доставени са около 6 000 л минерална вода от БЧК. След падналите около 20:00 часа на 16.08.2005 г. дъждове са наводнени избени и приземни етажи на къщи в селата: Макоцево – 60 къщи, Долно Камарци – 30 къщи, Стъргел – 30 къщи, Белополци – 15 къщи, Байлово – 15 къщи. Пропаднал е участък от пътя София – Бургас в района след село Саранци. Проходимостта е затруднена. Пропадналия участък е сигнализиран. Оттичащите се води се поемат от язовирите Белополци и Долно Камарци. Състоянието им е нормално.

В община Елин Пелин е констатирано, че след падналите вечерта на 16.08.2005 г. дъждове, с по-голяма интензивност в района на с. Голема Раковица, водите се оттичат в яз. Огняново и по поречието на р. Старата река. Няма опасност за населението от преливане на язовира., нито от разлив на река Лесновска в района на община Елин Пелин.

Кметът на общината във взаимодействие с екип от Гражданска защита - София водят наблюдение за състоянието на р. Лесновска. Поддържа се постоянна връзка с дежурните от Басейнова дирекция “Дунавски район” – Плевен Регионално бюро София, Комбинатско ВиК “Кремиковци” и дежурният при стената на яз. Огняново. По информация на дежурния при Комбинатско ВиК “Кремиковци” се извършва планово контролирана изпускане на водите с 9 куб. м/сек. Вливането на води в язовира е намаляло, има резервен обем и няма опасност от преливане.

В кметство Чепинци екип е разчистил мост от дървета и камъни за осигуряване проходимост по речното корито. Обекти, по които се работи, в хидротехническите райони на “Напоителни системи” ЕАД – клон София: Ихтиман: в Ибраимбегово дере са възстановени 52м диги. Елин Пелин: корекция на река Лесновска; ръчно донасипване и трамбоване на каверните по въздушния откос на стената на язовир “Белопопци” – насипани са 100 м3 земни маси; затежняване прага на корекцията на р. Марица – насипани са около 100 м3 ломен камък. Ботевград: почиства се от наноси отвеждащия канал на язовир “Бебреш” след основния изпускател на язовира. Почистени са около 17 м от канала. София: корекция на р. Лесновска при село Долни Богров – насипан е път до дигата и са възстановени около 20м от нея; корекция на р. Искър при село Кубратово – насипани са около 100 м3 земни маси.

София - отводняват се кв. “Орландовци” на улици “Иван Попов” и “Градините”. Продължава почистването на коритото на река Искър от бент “Панчарево” по поречието на реката от екип на Гражданска защита - София. Екипи отводняват в кварталите “Бояна”, “Орландовци”, “Бенковски”, с. Гниляне и в община Горна Малина.

В район Кремиковци по предварителни разчети, е представено искане за общо нанесени материални щети на село Долни Богров в размер на 6 005 000 лв. Съвместно с кметовете на община Елин Пелин и район Кремиковци екипи от Гражданска защита осигуряват постоянно наблюдение на проводимостта на река Лесновска и целостта на дигите.

Област Хасково, община Харманли, яз. “Бисер” е сведен до минимален обем. Община Свиленград, яз. “Картелия” продължава да се изпуска контролирано – до свеждане на водните количества до минимално ниво. Община Тополовград- на двата язовира в с. Каменна река се извършва корекция – снижаване на преливниците, с цел изпускане на допълнителни водни количества поради неизправност на основните изпускатели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: