
ЗАРЕЖДАНЕ...
Проф. Донка Байкова: Нашите деца и юноши не се движат активно, учат много часове, седят и се занимават с електронни устройства | ||||||
| ||||||
Наредбата надгражда предходната Наредба 37 от 2009 г., базирана на физиологични норми от 2005 г. "Много от текстовете като формулировка и някои от цифровите стойности беше наложително да бъдат актуализирани във връзка с новата научна информация. С наредба №1 от 2018 г. се актуализираха физиологичните норми за хранене на населението в България", обясни проф. Байкова. В проектонаредбата са коригирани енергийните стойности в дневните менюта на учениците, т.е. те са малко по-ниски. "Нашите деца и юноши не се движат активно, учат много часове, седят и се занимават с електронни устройства. Ето защо калорийната стойност на дневното меню е леко понижена", обясни проф. Байкова. Актуализирани са и хранителните вещества, като са заложени малко повече белтъци, по-малко мазнини и въглехидрати и много повече витамини и минерали, допълни специалистът по хранене. Храната при децата и юношите трябва да е разнообразна, подчерта Донка Байкова. Тя трябва да съдържа по един представител от групите храни от пирамидата на здравословните храни. "Всеки ден трябва да се включва представител от групата на въглехидратните храни – зърнени или картофи. В новата наредба за първи път се включват пълнозърнести макаронени изделия в зърнените асортименти. Един път седмично е необходимо да бъдат предлагани пълнозърнести спагети, юфка или зърнени закуски, съответно гарнитури на пълнозърнеста зърнена основа. На второ място са зеленчуците и плодовете. В дневния модел на хранене на българските ученици би трябвало да има 400 грама зеленчуци и плодове общо. Плодовете са по-висококалорийни и тяхното количество е по-малко. Те трябва да бъдат сезонни, по възможност пресни", обясни тя. Източник на пълноценен белтък са млякото и млечните продукти. Те са източник на най-усвояемия калций, необходим за растежа и развитието на децата и юношите, за тяхната костна система и съзъбие. Те са основен източник и на витамини от група В, особено витамин В2. "Следва да се приемат около 400 грама млечни продукти дневно. Кисело мляко, от време на време прясно мляко, 35 грама сирене или кашкавал", изброи проф. Байкова. Пълноценен източник на белтъчини са месото, рибата и яйцата. "Тук също има качествени показатели – месото да е без видими тлъстини, птичето месо – без кожа и без кости. Ако месото е мляно, мазнините са в минимално количество – до 7%. Месото и рибата трябва да бъдат пресни, по изключение замразени. Яйцата са само от клас А, т.е. висококачествени яйца с добра хранителна стойност. Заготовки и готови продукти не може да бъдат предлагани. Ограничава се до минимум вносът на т.нар. "Е"-та – без консерванти, без овкусители, без оцветители", посочи специалистът по хранене. Мазнините са дозирани, леко намалени, допълни тя. В апаратите за закуски са забранени високозахарните десертни блокчета. Там нямат място и пържените и тестени изделия, добави проф. Байкова. |
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (10483) | 56% | ![]() |
Не (6366) | 34% | ![]() |
Не мога да преценя (1915) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg