
ЗАРЕЖДАНЕ...
Проф. Донка Байкова: Не яжте оцветените белтъци от Великденските яйца | ||||||
| ||||||
За децата дори е хубаво консумацията да се сведе до три броя на ден, пояснява специалистът. "Моят съвет е да не се прекалява с яйцата. Хубаво е и да не ги ядем наведнъж, а да ги разпределим равномерно през целия ден. Мазнините от жълтъка на яйцето могат да направят жлъчен спазъм. И бездруго имаме мазни меса, козунакът е много комбинирана и концентрирана храна, в която има и яйца, и масло, и захар. Белтъкът пък е силен алерген", обяснява пред вестника диетологът. Друг риск крие боядисването на самите яйца, защото често, ако те са спукани, цветът прониква през черупките и обагря белтъка. Това може да доведе до алергична реакция и проф. Байкова съветва винаги да премахваме цветните участъци, преди да сложим яйцето в устата си. "Зелената боя е натурална. Тя се извлича от листата на дърветата. Другите бои са синтетични и са доста алергизиращи", пояснява специалистът. Освен броя на яйцата е добре да внимаваме и за тяхното приготвяне. Лекарите не препоръчват да се ядат много рохки или сурови яйца, тъй като съществува риск от заразяване със салмонела, която причинява остро чревно отравяне. Традиционният великденски символ не бива и да се преварява. Ако процесът на варене продължи повече от 10 минути, могат да се образуват потенциално опасни токсични съединения. В случай на продължително кипене в яйцата се образуват железни сулфиди, които придават на жълтъците леко зеленикав цвят. Тъй като газовете са токсични, могат да доведат до отравяне. Варените жълтъци не се препоръчват и за хора, страдащи от диабет и сърдечносъдови заболявания, дължащи се на повишен холестерол, пише "България Днес". |
Още по темата: | общо новини по темата: 73 |
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg