Проф. Ива Христова за бактерията "човекоядец": Първо се инфектира раната

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
08:28
1671
Бактерията е рядка, но не чак толкова. Заболяването е рядко, но не и единственото за нашата страна. Бактерията е вид вибрион. При тази бактерия заразяването може да стане през устата с някои морски храни, най-често стриди, или през рана. Това каза по bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, след като преди седмица медици от УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани "бактерии човекоядци".

Според нея бактерията се развива бързо и не само в морски, но и речни води. 

При заразяването първо се инфектира раната - изглежда подута и зачервена, възпалена. Буквално за часове бактерията навлиза в кръвта, прави системно заболяване и като следствие от това се образуват и тромби, които се разнасят в организма по кръвен път, което пък запушва кръвоносните съдове и прави некроза, разказа тя. 

По думите й лекува се с антибиотици и не може да се предава от човек на човек. Важно е рано да се почне лечението, призова проф. Христова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Екшън на магистрала "Тракия" завърши с много груба проява
С опасност за живота е пострадалият парашутист, паднал край Ботев...
В чужбина се раждат и умират в жилище под наем. България e на вто...
Премиерът Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да пр...
Единият от скочилите парашутисти е загинал, другият е тежко ранен...
Железничари искат украинците да освободят почивните станции на БД...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).