Проф. Минасян: България е в най-доброто икономическо състояние в цялата история на съществуването си на суверенна държава

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:20 / 02.11.2023
1783
Трябва да привикваме на такъв тип изменения, те ще се случват и в бъдеще. Всички ние употребяваме енергия, но цената на енергия ни принуждава да бъдем много по-пестеливи с използването ѝ. Така проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН коментира пред Euronews Bulgaria повишението на цената на природния газ за ноември с 36%.

Според проф. Минасян ако се погледнат оценките, използвайки баланса на междуотрасловите връзки за това какво е влиянието на енергийните цени върху инфлацията ще стане ясно, че то не е толкова високо. Увеличението е с близо 40%, но не на всички енергийни цени, а само на газа. Другите енергийни цени вероятно ще го последват, но е известно закъснение, прогнозира той.

Всички ние сме склонни да преувеличаваме последствията от увеличението на едни или други цени. Имало е много пъти прогнози, че цените ще се увеличават до катастрофални размери, ще има чудовищна инфлация, но всъщност след всички тези увеличения инфлацията достигна до 14-15%.

Проф. Гарабед Минасян обясни, че икономиката в страната ни бележи растеж, но все пак ние винаги сме били "на опашката“ в Европа по този показател. Според него обаче днес живеем по-добре, отколкото в миналото.

"В настоящия момент България е в най-доброто си икономическо състояние в цялата история на съществуването ѝ на суверенна държава. Никой не може да отрече, че живее много по-добре, отколкото е живял преди 10 или 20 години. Трябва да се запитаме: "По-лошо ли живеем сега, отколкото преди 20 или 30 години?“ Не вярвам да има човек, който действително да каже, че сега живее по-зле“, допълни още експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Георги Тахов остава служебен министър на земеделието
Министърът на иновациите за кредита на Вълка: Бил е несъбираем и ...
Горица Грънчарова-Кожарева на среща с Калин Стоянов
Конфискуват скъпи автомобили на Румен Гайтански
Докога са валидни хартиените ваучери за храна и как работят елект...
Депутатите освободиха зам.-председателя на КФН, той заминава да р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).