ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Петров: Когато имаме надут жилищен балон, се оформят няколко проблема
Автор: Йоланда Пелова 19:20 / 21.08.2024Коментари (7)14926
©
Когато имаме надут жилищен балон, се оформят няколко проблема. Цените на жилищата стават все по-недостъпни за младото поколение, това води до социални проблеми. Жилищният балон е съпътстван с инфлация. При инфлацията има спекуланти, които купуват по 10-20 апартамента и хора, които, ако продадат жилищата си, не знаят какво да правят с парите си и задържат продажбата. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Красимир Петров, доктор на икономическите науки от Държавния икономически университет в Охайо.

"Голямото количество празни апартаменти и къщи в Гърция и България е класическа версия на балони. Правителството в Германия започва да взема сериозни мерки за това, че жилищата са станали ужасно скъпи. Когато балонът отиде в крайна фаза, много правителства виждат социални проблеми, освен чисто икономическите. За да бъде спукан балонът, е необходимо да бъдат натиснати банките и Централната им банка да ограничи осезаемо кредитите. “В момента, в който се затегне банковият кредит, балонът започва да издиша бавно, и тогава хората казват, че е време да продадат всички тези спекулативни жилища, с цел очакване на по-висока цена. Балоните по света са уникално сходни, българският не се отличава от гръцкия, немския, американския или британския. Има известни специфики, но за жилища те са уникално сходни по динамика и поведение. Решението за всяка една държава е да не надува балона, а да му се даде възможност да издиша", поясни проф. Красимир Петров.

“Ако държавата се намеси във формирането на цената на необитаемите жилища, ще настъпи пълен пазарен хаос. Но държавата може да даде известни стимули, ако жилището не се ползва, данъкът да е троен. Много по-лесно е статистически, административно и бюрократично - първо жилище основно - стандартен данък, второ жилище, което имате -  по-висок данък три, пет или осем пъти, за да има икономически ефект.  Трябва този, който има 2-3 или 4 жилища да се удари лекичко и да го поразръчкаме",  обясни проф. Красимир Петров.

Броят на сделките от началото на годината продължава да пада, а цените на жилищата продължават да се качват. Но това, което наблюдавам е че вътрешният кредит за цялата банкова система от януари до сега нараства с по 1 милиард лева месечно. Ипотечните кредити растат с безумните 22% на година, при условие, че е нормално да растат с темпа на икономиката, ако тя расте с 3-4%, съответно и кредите растат с 3-4%. Не допусках, че хората ще продължават да взимат кредити толкова безумно, а също така  и че банките ще продължават толкова да натоварват хората. Жилищата са социален проблем, защото превръщат младото поколение в кредитни роби и това е фундаментален социален проблем за тези млади хора, които са малко над средното ниво и могат да си позволят тези жилища", заключи проф. Красимир Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.08.2024 г.
0
 
 
Така ли, балон имало, младите нямали м. жилище, ами да бачкат и да имат, аа този " многознайко", да спечели пари и да си купи жилище, няма нокакъв балон, държавата няма как да се намеси, това не северна Корея...
Aнонимен
на 23.08.2024 г.
0
 
 
Много уни неща казва човека.Глупациъе сте вие че не можете са ги проумеете. Ако имаш жилище и не ти трябва да си харчи парите за глупости си добре. Вище какви са заплатите, нещата са скачени съдове.
Aнонимен
на 23.08.2024 г.
0
 
 
Те тези апартаменти са на властта. Мислите ли,че властта ще се натовари с допълнителна данъчна тежест? Когато се отърве от всички ненужни имоти ще вдигне данъците, за сега не.
Aнонимен
на 22.08.2024 г.
0
 
 
Този човек трябва да му вземат дипломата, ако изобщо има такава. Говори само небивалици които нямат никакво покритие. От 10 години сънува балон и сриване на цените. Оооо некомпетентност
Aнонимен
на 22.08.2024 г.
0
 
 
Професоре, професор, защо не разръчкаме и професор ските заплати ?????.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:
Зимата идва
16:57 / 12.09.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
БК Академик Пловдив
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: