ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Рачев шокира с тази ранна прогноза за зимата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:48 / 19.09.2024Коментари (0)689
© Plovdiv24.bg
Все още се уточняват някои изчисления, но вече на 99% е сигурно, че лятото на 2024 г. е най-топлото, откакто съществуват метеорологични наблюдения в България и сегашното лято се сравнява с лятото на 2012 г. Това заяви в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев.

Лятото на 2012 г. беше предишното култово лято по отношение на температурите, а месеците юни, юли и август се разминават в това кой месец е по-топъл през 2012 или през 2024 г. Важното е, че тук са най-топлите години и най-топлите лета след 2000 г. От 1999 г. всичките години са с по-високи температури от средните, а последните няколко години са с още по-високи температури.

Много важно е също, че последните години вече се сравняват не с един стар период - от 1961 до 1990 г., когато по принцип е било доста по-хладно в България - може би с около градус, а се сравняват с най-топлия и най-съвременен период - от 1990 до 2020 г. Сега е много по-топло, отколкото е било през 60-те и 70-те години на миналия век, обясни проф. Рачев.

Това не е най-сухото лято, но през него се видя зависимостта между селското стопанство, преработващата промишленост, леката и тежката промишленост, и цените на електроенергията, като всичко това показва колко човечеството и всяка държава е зависима от времето, климата и от синоптичната обстановка, обобщи климатологът.

"През деня, в продължение на половината лято, поради това, че в България има много фотоволтаици, беше слънчево и с много малка облачност, и електроенергията достигна някакви символични цени, но това беше между 9:00 и 18:00 ч.

Но в 21:00 ч., когато бе към края на абсолютния връх на потреблението на електроенергия в България, защото по това време беше още топло и климатиците още работеха, включваше се вечерното осветление и към 21:00 ч. цените на електроенергията достигнаха до 2000, а в някои дни - до 4000 лева за мегаватчаса.

Това означава 2-3 лева за киловатчаса и имаше затруднения за хотелиерите и за промишлеността, която консумира електроенергия.

Всичко това показа как постоянно топлото време и едно много горещо лято може да се отразят върху цялата икономика на страната", коментира проф. Рачев. 

Дългите периоди с горещо време се отразиха на селското стопанство и на водните ни запаси

На въпрос, че през тази година и юни, и юли, и август, бяха много топли месеци, а в предишни години не е имало толкова дълги периоди с горещо време, проф. Георги Рачев отговори, че това се отрази изключително много на селското стопанство - на зеленчукопроизводството, и на водните ни запаси.

"В момента около 600 000 българи са на временен или на постоянен воден режим - сред тях са Плевен, Етрополе, Ловеч и други градове, които са в полите на Балкана, са на режим.

Нито едно населено място не е на режим на водата към т.нар. питейни язовири. Всичко това показва, че трябва да се адаптираме към промените в климата и в природата", заяви климатологът.

"У нас има няколко язовира, които с години не се построяват, а при сушата през това лято се намалиха и т.нар. подпочвени води. И тези селища, които са на сондажни кладенци нямат вече достатъчно вода и затова се наложи да минат на временен режим. Тези валежи, които паднаха сега, не са достатъчни, за съжаление, не се очакват наднормени валежи и през есента.

Такива са прогнозите за България на Европейския център за средносрочни прогнози и на американския глобален модел.

И двата модела предвиждат през есента - септември, октомври, ноември, нормални валежи, а американският модел дава с около десетина процента по-малки валежи в България. Това е времето, в което се сеят есенниците и една основна маслодайна и фуражна култура - зимната рапица.

Това не добре, защото в момента питейните язовири са пълни под 60 процента общо, което не е фатално, ако не се източва вода, но не толкова за напояване, а за производството на електроенергия от частни водноелектрически централи (ВЕЦ)", заяви проф. Рачев.

"В момента поливните ни язовири са пълни едва на 25% общо. Това е много малко, но няма какво да се полива с изключение на някои късни зеленчуци, които са много малко по площ. Енергийните ни язовири са пълни на 50%", каза климатологът.

Проф. Георги Рачев акцентира и върху големите наводнения в Централна Европа, които станаха преди дни, като отбеляза, че почти същото е било положението през 1997 г.

Сега огромни площи в европейски държави бяха залети, но няма как това да не стане, ако има 200-300 литра валежи на квадратен метър, което е сезонната норма на валежа, паднала за два дни. Това стана наскоро в Централна Европа - в Австрия, Словакия, Чехия, Полша, Унгария, Германия, но в тези страни започна адаптация към промените в климата.

15 и 16 септември бяха най-студените дни за месеца у нас, но предстои повишаване на температурите

Изминалите 15 и 16 септември бяха най-студените дни и ще бъдат най-студените дни за този септември у нас, но в предишни години през септември е било много слънчево и топло, както беше през първата половина на месеца.

От 19 септември до края на месеца времето в България ще е по-топло. В дните около празника за Независимостта на България времето ще бъде много слънчево и топло, и няма да има валежи. До края на септември се очаква да има още по-топло време, прогнозира проф. Георги Рачев.

Той каза, че температурите през есента у нас се очаква да бъдат по-високи от нормалното, като и двата глобални модела - и американският, и европейският, дават около половин до един градус по-топло време за есента.

Най-малко ще бъде превишаването на температурата през ноември, за който двата модела дават само половин градус над нормата. Това са дългосрочни прогнози, които се отнасят за по-дълъг и осреднен период, уточни климатологът.

Каква ще е зимата у нас?

Предстоящата зима в България към момента се очертава да бъде в рамките на климатичната статистика.

Валежите се очаква да са в рамките на нормата - през декември, януари и февруари, а за температурите - с около половин градус да е по-висока средната зимна температура. Само през февруари двата модела сериозно се различават по отношение на валежите.

Американският модел предвижда по-големи валежи през февруари, европейският модел прогнозира, че те ще са в нормата, или ще са малко по-малки - с 5% до 10% по-малко валежи. Това отново са дългосрочни прогнози, отбеляза климатологът.

През последните години, а и есента, и зимата, които минаха, бяха с валежи у нас под нормата и трябва много внимателно да използваме водните си ресурси, каза проф. Георги Рачев.


Още по темата: общо новини по темата: 543
16.09.2024 Увеличават цената на газа?
13.09.2024 Почистете дома си преди зимата
13.09.2024 Над 30 хиляди българи получиха отказ за помощи за отопление
27.06.2024 Наближава срокът за подаване на заявления за помощите за отопление – критериите, на които трябва да отговаряте
28.05.2024 Оцеляването й е истинско чудо, след като лекарите й дават само 5% шансове за възстановяване
21.04.2024 Снегът отново е тук!
предишна страница [ 1/91 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: