ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Програмата ''От социални помощи към заетост'' скара общините и МТСП
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 03.01.2005Коментари (0)1527
Не се изтъкват никакви мотиви от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за орязване на бройките на заетите по програмата “От социални помощи към заетост”, съобщи на пресконференция кметът на Търговище и председантел на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) д-р Красимир Мирев, цитиран от Focus news. Очакваме в най-кратък срок да ни бъде предоставено точно обобщението колко са бройките на заетите по проекти на общините и колко са бройките на заетите по проекти на областните съвети, допълни д-р Мирев.
По данни на НСОРБ от 156 общини при заявени 46 хиляди работни места са одобрени 10 хиляди, т. е. 80 % намаление на бройките. Там, където има най-голяма безработица, има най-голямо орязване на бройките, твърдят от сдружението. Ако не бъде получен отговор и адекватни действия от страна на МТСП, НСОРБ ще реши на Управителен съвет какво да бъде реакцията.

За крайно бедните 12 общини (определни от картата на бедността) Министерството на труда и социалната политика създава нова, отделна програма с бюджет 2 000 000 лева, по която тези общини ще кандидатстват допълнително с проекти, заяви в отговор заместник-министърът на труда и социалната политика Румен Симеонов. МТСП ще отпусне и допълнително средства за наемане на 18 000 души на четиричасов работен ден в специални аварийни групи, които ще помагат на общините в зимни условия. Предстои сключване на договори с около 11 000 земеделски производители, допълни зам.-министърът. Във всяка община има одобрени проекти по Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”, което означава, че по-голямата част от безработните във всяка община отново ще работят по програмата, но при други работодатели. Основната цел на програмата е да възстанови трудовите навици и мотивацията на дълготрайно безработните. Постигането на тази цел не зависи от това дали работодателят е общината или частна фирма, или неправителствена организация с идеална цел, уточни зам.-министър Симеонов. По данни на МТСП през 2005 г. за изпълнение на програмата са одобрени 1400 от общо кандидатствалите 1900 проекта. Около една трета от всички средства по програмата ще отидат за проекти на бизнеса. Чрез него дълготрайно безработните имат по-голям шанс да намерят работа извън субсидираната заетост, смятат от министерството. Зам.-министърът препоръчва на общините да използват заделените средства за участие в други проекти и програми. Средствата по програмата за заетост тази година са по-малко, а същевременно минималната работна заплата е по-висока, допълни зам.-министър Симеонов. За 2003 г. бюджетните средства по програмата са в размер на 217 614 144 лева, като средногодишно са заети 80 000 души. За 2004 г. от бюджета са отделени 141 282 076 лева за програмата, а средногодишната заетост по програмата е 94 000 души. За 2005 г. средствата са 127 140 000 лева, като се очаква в програмата да бъдат включени средногодишно 70 000 души.
Програмата се свива, но средствата на МТСП за обучение, квалификация и стажуване се увеличават. Извън програмата се увеличават хората (56 000 души), които ще бъдат обучавани, ще стажуват и ще имат по-голяма възможност да си намерят работа, допълва министърът. По думите му, поради трайното намаляване на безработицата в страната и същевременно по-активното предлагане на работа от страна на бизнеса обуславя свиването на субсидираната заетост, защото тя не е трайна. Програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” беше обявена като тригодишна, припомня зам.-министърът. Хората, които излязат от програмата, веднага си възстановяват правото да получават социална помощ. За три години програмата ще изиграе своята роля да мотивира хората и да възстанови трудовите им навици. Нищо не се е променило в политиката на МТСП. И днес МТСП изпълнява онова, което бе заявено преди две години, обобщи заместник-министър Симеонов.

Още по темата:
Родопските общини протестират срещу намаляване на бройките по програмата за заетост
По програма ''От социални помощи към заетост'' в Пловдив ще могат да работят 137 човека







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: