Производител: Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без лабораторен анализ
Истинският мед не може да се различи от имитиращите продукти без да бъде направен лабораторен анализ. Това мнение изрази пред Областния информационен център-Варна Красен Христов – собственик на цех за преработка и пакетиране на пчелен мед в с. Куманово. Той се занимава с пчеларство от 1995г. и притежава 130 кошера в Еленския балкан, от които добива около тон и половина мед годишно. През 2007г. купува място в аксаковското село и започва семеен бизнес, след като печели проект на стойност 870 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г., Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“.
Със средствата е изграден цял производствен цикъл. Предприятието разполага с помещения с площ 540 кв. м., в които се съхраняват суровините и готовата продукция. Закупено е оборудване - топилня, хомогенизатор, дозиращи машини, печатащо устройство, техника за етикиране. Предвидени са съблекални и стая за почивка на персонала. Капацитетът на предприятието е над 600 тона на година. Медът е изцяло горски – билки, акация, липа и манов.
Цехът разполага и със специална лаборатория, в която системно се прави анализ на меда. Така се установява дали продуктът, който се изкупува за преработка, има примеси.
"Всички други методи са неефективни и неточни. Чрез лабораторните анализи се откриват до 0,5 милиграма на килограм, ако има антибиотици и пестициди. Можем да се ориентираме дали един мед е истински и по марката. Всичко друго ще ви подведе. Няма как по вида, по консистенцията и вкуса да разберем дали става дума за истински мед, или за имитиращ продукт с примеси. Трябва да има лаборатория, да се вземат проби и да се анализира съставът на меда“, коментира Красен Христов. Според него буркан мед от 740 г. би трябвало да струва на пазара около 7 лв. Цени под тази говорят за съмнително качество.
Родните производители на мед са конкурентоспособни на европейския пазар, стига да няма внос от трети страни. Аржентинският, бразилският и украинският мед подбиват цените, твърди българският пчелар. По негови думи у нас се консумират годишно по 500 грама мед на човек, което ни отрежда едно от последните места по този показател в ЕС.
Като дългогодишен производител Красен Христов препоръчва билковия мед. Хора с проблемен стомах пък биха могли да консумират акациев.