ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Производители: Не е нормално един прекупвач да получава повече от нас | ||||||
| ||||||
По думите ѝ всичко това повдига и допълнително въпросите за отношенията с прекупвачи, съществуващ сив сектор, договорни условия с търговските вериги, вноса, преработката, достъпа до инфраструктура, но не само транспортна, а складове, хладилни съоръжения, логистични мрежи – всяко едно увеличава разходите при доставката на продуктите до крайния потребител. Според Стоян Чаушев, търговец на пресни плодове и зеленчуци, българският производител почти винаги е ощетен в агрохранителната верига. Той обясни, че по-големите производители имат два вида реализация на продуктите - едната е директно във веригите или на тържища. По думите на Чаушев от няколко години се наблюдава тенденция, в която производителите виждат своята продукция, продавана на дребно по пазарите на двойна и тройна цена. Той обясни това с факта, че търговците на дребно не искат да продават достатъчно обеми, както е било през годините. Те искат с малко продукция да изкарат повече. "Не е нормално един прекупвач да получава повече от производителя, заяви Чаушев. Той подчерта, че няма ясни регламенти и уточнени правила в агрохранителната верига кой колко получава от производителя до крайния потребител. Според Чаушев трябва нова политика, която да урегулира отношенията между производител и търговец. Той заяви, че тази политика, на толкова голямо натоварване на продукта, води до по-ниско потребление и страда крайният потребител. Пенева посочи, че макар и бавно диетата на българите се променя. Тя цитира данни, според които за последните 10 години с над 20 процента е намаляла консумацията на хляб и тестени изделия, а над 17 процента - на олио. През последните години увеличението на консумацията на плодове е средно със седем процента, но има разлика за различните плодове. Има съществено увеличение на консумацията на южни плодове - с над 30 процента. При зеленчуците също има обща промяна и тенденция на повишаване на консумацията, като най-съществена е при краставиците - с 20 процента. Намаляването на населението в страната и увеличението на плодове и зеленчуци на глава от населението не може да бъде удовлетворено от нестабилните и намаляващи обеми в страната, каза Пенева. По думите ѝ за баланс в пазара се намесва международната търговия, която е важен фактор и в обратния случай - когато производственият капацитет и производството надвишават сериозно вътрешното потребление. При млякото и млечните продукти има незначителни колебания в консумацията, но общата перспектива на намаляване на населението в страната предполага, че не можем да очакваме силно покачване на общото потребление, което да доведе до съответния отговор в производството, коментира Пенева. Данните показват, че има най-съществено увеличение на преработените/други млечни продукти - над 30 процента. На пазара на птиче месо и яйца има трайно повишаване на консумацията, съответно с 10 и 15 процента. Съответно има положителна промяна и отговор на производството и равнищата на производство в България успяват да удовлетворят тези потребности, каза Пенева. Свинското месо, птичите меса и каймата съставляват 75 процента от консумираните месни продукти в страната. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ненчо Балабанов: Трябва да поема по нова пътека
18:15 / 19.01.2025
На 25 януари след 385 години ще видим рядко астрономическо явление
13:59 / 19.01.2025
Meteo Bulgaria с прогноза до края на януари
16:07 / 19.01.2025
Идва сезонът на Водолеите, 4 зодии няма да са доволни
07:03 / 19.01.2025
Пенсионерите да се разбързат, днес изтича важен срок
14:55 / 20.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (8608) | 56% | |
Не (5125) | 34% | |
Не мога да преценя (1523) | 10% |