Бившият работник във фурна Петко Стоянов признава, че някои производителите действително използват различни способи за превръщането на белия хляб в типов. Един от тези начини бил чрез използването на утайка от вече използвано кафе.
Производителите получават използваната утайка от свои хора по заведенията. След това замесват бялото тесто с кафеената утайка и типовия или ръжения хляб са налице. За да бъде ментето пълно, се добавят и овкусители за промяна на вкуса. Ароматът на кафе обаче за съжаление хлебарите няма как да убият и той си остава.
"Използването на утайка от кафе не е вредно и хората, които консумират този хляб, няма да се отровят. Но е налице измама", твърди бившият хлебар. Освен утайка от кафе, за да докарат тъмния цвят на хляба някои производители използват оцветители на базата на меласата, които също са напълно безобидни, но също са измама. Обратният процес също е налице.
Петко споделя и за друг трик на някои от производителите, които използвали фуражно брашно.
"То е по-слабо и е жълтеникаво на цвят. С помощта на бензолен пероксид обаче лесно се превръща в бяло. Тази добавка е безвредна, но е факт, че по този начин се лъжат потребителите", обяснява мъжът. Всички тези използвани от хлебарите добавки, с които се правят шашмите с тестото, не се изписват с имената си върху етикетите на насъщния, а влизат в общото "подобрители".
Не всички трикове на хлебопроизводителите са безобидни. Така например някои "кръщават" и хляба за диабетици, като към пълнозърнестото брашно добавят и по малко бяло. Така се повишава и грамажът на хляба и той по-добре се изпича. Според бившия хлебар Петко Стоянов много лесно можело да се провери дали даден хлебозавод прави ментета. Ако разполага само с един силоз за брашно, а в същото време вади всеки ден по десетина различни вида хляб, значи категорично ставало въпрос за измама.
Източник: в. "Монитор"