Производителите на череши: Тази година има повече от миналата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:34 / 18.05.2024
6047
Между 5 и 6 лв. за килограм е цената на черешите в момента и хората си купуват по-често.

Черешите на пазара и в Благоевград, и в Кюстендил са основно от района на Петрич, а търговците очакват понижаване на цената в следващите седмици.

"В сравнение с миналата година, тази година череши има повече. Миналата година нямаше череши и затова цената беше по-висока и не беше толкова качествена черешата. Тази година черешата е доста качествена“, твърди търговецът Димитър Стоянов.

Според производителите обаче ниските температури през април и май може да доведат до слаба реколта. В кюстендилско все още няма ранни череши заради лошото време.

"Започва напукване на черешата, засега те са още в по-ранна фаза, но в момента, в който започнат да избистрят, да наедряват, ще има напукване при всички положения. Това ще свали между 30% и 40%, в някой масиви до 50% от продукцията, която имат в момента на дърветата“, казва производителят Валери Йовев.

Община Кюстендил се опитва да подпомогне местните производители и инициира редица срещи преди черешовата кампания, свързани с реализацията на продукцията и охрана на кампанията. Предстои им и още една важна среща за решаване на дългогодишен проблем – градушките.

"Изграждане за напред на площадка за борба с градушките, защото в Югозападна България, по специално в Кюстендил, няма такава площадка. А всяка година голям риск за нашата реколта, която е над 19 дка. крият градушките“, обяви пред bTV кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Община Кюстендил започва и процедура за защита на географското понятие "Кюстендилска череша“ с цел да гарантират качеството на отгледаните в района плодове.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).