Прокуратурата сбъркала обвиненията срещу ромските барони

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
15:09 / 13.01.2012
3430
Шумно рекламираната полицейска акция срещу ромските барони бе подложена на сериозна критика в съда. Оказа се, че прокуратурата е сбъркала обвиненията на заподозрените в подготовката на няколко убийства ромски босове.

Любомир Илиев - Къдравия от Костинброд, известен и като Любо Кардараша, и братята Васил и Георги Горанови бяха заключени преди десет дни, защото подготвяли убийствата на прокурора Олег Янев, Христо Върбанов - Ицо Папата и Цветелин Кънчев - Дон Цеци. По делото обвинения получи и Кирил Рашков - Цар Киро, който е задържан от няколко месеца по дело за заплаха за убийство на жител на Катуница.

В заседание, продължило около два часа, съдът прие, че за братята Гаранови няма доказателства да са участвали в заговора и ги освободи без мярка за неотклонение. Обвинението срещу тях се крепяло само на едни анонимен свидетел, а законът казва, че показанията само на едно лице със скрита самоличност не са достатъчни да се задържат хора в ареста.

Магистратите прецениха, че Любо Къдравия, който е близък роднина на шефа на партия ДРОМ Илия Илиев, трябва да остане в ареста. Според съда на първоначалния етап от разследването може да се приеме, че срещу него има уличаващо доказателство, че лично е поръчал покушението на Ицо папата на предполагаемия килър Константин Коприашвили. Трябва да се отлежи, че затова нещо му на Любо Къдравия му е повдигнато отделно обвинение и няма съучастничество с Горанови и Цар Киро.

Съдът прие, че делото е сбъркано именно защото обвиненията са за съучастничество, а не за организирана престъпна група.

"От юридическа гледна точка посочените приготовления за убийства са несъставомерни", посочиха магистратите и се позоваха на Наказателно-процесуалния кодекс, който казва, че повдигнатите обвинения могат да се извършат "единствено от съучастник, извършител, подбудител и помагач".

В случая обаче прокуратурата е записала, че само свидетеля Константин Коприашвили е могъл "да осъществи активни действия по извършването на престъплението, но не и обвиняемите".

Освобождаването на Горанови от ареста бе прието шумно от присъстващите в съдебната палата роми. Решението на съда е окончателно.

Източник: bTV


Виж коментарите (8)

Още по темата (1):
05.01.2012 Роми, свързани с Кирил Рашков, платиха ?100 000 за главата на прокурор
Още новини от Национални новини:
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
Пореден инцидент на "Тракия": Автомобилни гуми се разпиляха на ау...
Отляво на фалшивите банкноти е залепено холограмно фолио, предназ...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...
ЕК отпуска спешно близо 11 млн. евро за българските фермери


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).