ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Променят изискванията за сиренето и млякото, които се предлагат в детските градини и училищата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:17 / 09.08.2024Коментари (4)16321
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снимка
Нови изисквания за сиренето и млякото, които се предлагат в детските градини и училищата предвиждат промени в наредба, качена за обществено обсъждане.

В момента изискванията са тези продукти да са по БДС. С проекта на наредбата се предвижда киселото мляко и сиренето, които се предлагат в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, да бъдат със защитените наименования за произход "Българско кисело мляко“ и "Българско бяло саламурено сирене“.

Причина за това е, че производство на защитените продукти се извършва при строго спазване на спецификацията им, което е обект на контрол от сертифициращи фирми. Съгласно спецификациите им при производството на тези продукти се те да са произведени от 100% българско сурово мляко, а фуражите за млекодайните животни да са поне 80% на годишна основа, произведени в Република България. Тези изисквания не са включени в БДС № 12:2010 и БДС № 15:2010 и понастоящем в тях се влага и чужда суровина.

При защитените продукти всички суровини са от географския район, както и всички етапи на производство, като по този начин от една страна ще се подкрепи и стимулира родното млекопроизводство и ще се повиши добавената стойност за българските производители, пише Pariteni.bg. От друга страна предлаганите млечни продукти ще са с гарантиран произход и качество в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на кисело мляко по БДС са 52, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП "Българско кисело мляко“ са 20, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП "Българско кисело мляко“, а други са в процедура.

Общият брой бизнес оператори с издадени Удостоверения за производство на българско бяло саламурено сирене по БДС са 46, част от които активно произвеждат по БДС. Към началото на юли 2024 г. общият брой бизнес оператори в млекопреработвателния сектор (с или без удостоверения по БДС), предприели действия за производство на ЗНП "Българско бяло саламурено сирене“ са 19, част от които вече са вписани в регистъра на производителите на ЗНП "Българско кисело мляко“, а други са в процедура.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.08.2024 г.
0
 
 
Уникално краве сирене може да си закупите в с. Паничерево, близо до язовир Жребчево. В началото на селото има частна малка мандричка. До нея е сградата на кравите, от чието мляко се прави истинско сирене. Видно от бидоните със суроватка, доказват, че на място се произвежда в супер хигиенични условия. Семеен бизнес е. Синът е ветеринарен лекар, майката прави сирене, което узрява там. Другите членове на семейството се грижат за животните и помагат. Животните се отглеждат при идеални условия. Чисто, автоматизирано, механизирано се добива млякото. Храненето е естествено - паша сред чиста гориста местност. Там са и подготвените за зимата бали сено. Сиренето е перфектно, не е пресилено, а много приятно. Цените са достъпни. Една кутия сирене в саламура точно 4 кг е около 60 лв. Няма да съжалявате.
Aнонимен
на 15.08.2024 г.
0
 
 
Защо само за детските градини и училища?
0
 
 
Най-важното от цялата приказка до тук е СТРОГО ДА СЕ СПАЗВА АНОНИМНОСТТА НА ПРОЙЗВОДИТЕЛИТЕ НА МЕНТЕТА!Криенето зад БДС,Стара планина като стандарти не чинат и пукнат грош.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: