Прототип на първата кукла "Барби" събра погледите

Автор: Ливия Кукова
Коментари (0)
09:22 / 05.09.2024
1853
Експонати, датиращи от 20-те и 30-те години на миналия век, са част от изложбата "Искаш ли да поиграем?“, която може да бъде разгледана в Исторически музей-Разлог, предаде репортер на "Фокус".

Проектът е на Исторически музей – Стрелча, съвместно с Исторически музей – Белово. 

Събитието е посветено на децата и техните игри и играчки от миналия век до наши дни.

Специални гости на откриването на изложбата бяха децата от детските градини в Разлог. Групите "Мики маус“ от детска градина "Ален мак“, "Пчелица“ от ОДЗ, и "Детски свят“ от детска градина "Незабравка“, изпълниха кратък репертоар по повод откриването на "Искаш ли да поиграем?“.

Десислава Добрева – представител на Исторически музей, Стрелча разказа, че идеята на изложбата е да представи пред днешните деца с какво са играели техните родители и баби и дядовци в миналото. “Искаш ли да поиграем?“ съдържа и много експонати, които ще ви пренесат назад във времето.

Идеята за изложбата е възникнала, когато дарител е подарил на музея в град Стрелча количка за кукли, датираща от 20 години на миналия век и люлка за кукли, датираща от 30-те години на миналия век.

Тези 2 експоната са провокирали организаторите да обявят кампания за събиране на играчки от миналото. Проведената кампания реализира "Искаш ли да поиграем?“ и го превръща в едно истинско пътешествие в света на играчките.

Част от експонатите, които представя изложбата са порцеланови кукли, мини шевна машина, мини метални ютии, т.нар. кебидж бой кукла, която е била изключително известна и желана играчка в миналото. Акцент в изложбата представляват историите около създаването на мечето Теди и куклата Барби. Има прототип на първата кукла Барби, както и няколко стари плюшени мечета. 

Сред ценните експонати са няколко много стари кошчета и колички. Има отделено място и за играчки превозни средства-камиончета, влакчета.

Забележителен експонат в изложбата е оркестър, направен изцяло от метални капачки.

Изложбата е представена в осем цветни табла, където са разказани историите на първите играчки, игрите на открито, ролевите и настолните игри. Специално табло е отделено и за музикалните играчки. 

Изложбата “Искаш ли да поиграем?" ще гостува в Исторически музей-Разлог до януари 2025 година и е отворена за посетители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).