Психотерапевт: Трябва да се прави разграничение между стрес и умора

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
16:54 / 19.10.2023
1177
Бърнаутът е едно специфично състояние, свързано с емоционална и психическа умора и често с продължителен стрес и натоварване на работното място. Това каза психотерапевтът Елеонора Гачева в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус"

Тя отбеляза, че трябва да се прави разграничение между понятията стрес и умора.

"Можем да разграничим бърнаут от обичайната умора по продължителността на състоянието и интензивността на усещането. Причината за това състояние е стресът, към който служителят не е успял да се адаптира. Психическите проявления на бърнаута са свързани с депресивни състояния, усещане за дереализация. Сред физическите проявления са чувството на умора, което преминава в усещане за изчерпване на емоционалната енергия, намалена продуктивност." 

Обикновено в основата на този синдром стоят някакви високи очаквания и идеализация, свързана с работната дейност, обясни Елеонора Гачева. "Това са очаквания, които не непременно идват от нашите работодатели", допълни тя.  

За да се поддържа физическо и емоционално здраве, много е важно постигането на баланс между работа и свободно време, подчерта психотерапевтът. "Бърнаут пожарогасителите не гасят пожари само на работното място, но и извън него. На работното място могат да бъдат свързани с планиране на почивки. Важно е да не се планира повече от една задача за вършене по едно и също време. Дейността трябва да се разбива на по-малки части, да се делегират отговорности на другите. Важно е да се научим да отказваме. Трябва да имаме по-критично мислене по отношение на целите и очакванията, които си поставяме", изброи Елеонора Гачева.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).