ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Първите 100 дни на правителството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 22.11.2005Коментари (0)1130
©
311 решения взе правителството през първите 100 дни от мандата си. Общо 15 са заседанията на Министерския съвет. Премиерът Сергей Станишев свика първото на 18 август - ден след встъпването му в длъжност. Преобладаващата част от приетите проектозакони, наредби, промени в съществуващата нормативна база са свързани с подготовката на страната ни за членство в Европейския съюз.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева представи доклади за изпълнението на поетите ангажименти в преговорния процес за присъединяването на страната ни към Европейския съюз; за резултатите от работните срещи с екипите на отделните министерства с цел координираниране на усилията за покриване на изискванията; за въпросите, които държавите-членки на ЕС определят като чувствителни за България и т.н.

Внесените от министъра на финансите Пламен Орешарски проекти на решения също са свързани с хармонизиране на българското законодателство с правото на ЕС в областта на бюджетната политика. Министерският съвет прие 3 законопроекта, с които се регламентира по-доброто управление на публичните средства - за държавната финансова инспекция, за вътрешния одит в публичния сектор и за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Тяхната основна цел е да се подобри законовото, икономичното, ефективното и ефикасното използване на публичните средства и на финансовия ресурс, който страната ни ще ползва през следващите години от ЕС. Утвърдени бяха и промените в Закона за устройство на държавния бюджет. Целта е да се постигне устойчивост на средносрочната фискална рамка и предсказуемост на разходите.

В съответствие с директивите на ЕС кабинетът одобри изготвения от екипа на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров проект на Закон за защита на потребителите, както и Национална стратегия за развитие на секторите обществени поръчки и концесии до 2007 г.

По предложение на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова правителството отпусна персонални пенсии на 96 деца-сираци. Ведомството подготви и предложения за промени в законите за замяна на воинските задължения с алтернативна служба и за насърчаване на заетостта.

Правителството прие изготвените от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски Национален план за действие “Храни и хранене” 2005-2010 г., Здравна стратегия за хората в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства. Определени бяха и единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите “Медицина” и “Стоматология” за образователната степен “Магистър”, и за “Медицинска сестра” и “Акушерка” за степен “Бакалавър”

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров внесе Национален план за опазване на биологичното разнообразие до 2010 г.

Одобрени бяха и внесените от министъра на вътрешните работи Румен Петков проект на Закон за МВР и Стратегия за борба с измамите, засягащи финансовите интереси на европейските общности. Кабинетът прие и предлаганите от министъра на културата Стефан Данаилов предложения за изменения в законите за закрила и развитие на културата, за авторското право и сродните му права, за радиото и телевизията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Шахматни състезания
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (484) 54%
Не (339) 38%
Не мога да преценя (80) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: