ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работодатели искат спешно отрязване на публичните разходи, предвиждат икономически колапс
© Plovdiv24.bg
България е в риск от повторение на икономическия колапс от 1992 г. и 1996 г. и трябва спешно както да се отрежат публични разходи, така и да се вдигнат данъчните приходи. Това заяви пред Money.bg изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

"Трябва да се погледне внимателно кои сектори реализират печалби, които не са споделени с обществото. Какво визирам - директно ще насоча вниманието към банките. Реализират рекордна печалба всяка година - през миналата година тя беше 3,5 млрд., а през тази година достигнаха 3,5 млрд. за първите 7 месеца. Откъде идва тази печалба - от лихвения диференциал. Лихвите по влоговете са близки до нула, а лихвите по кредитите са значително по-високи", коментира той.

По думите му "може да се помисли за допълнително облагане на свръхпечалбата, която реализират банките в този момент от този голям лихвен диференциал - по подобие на това, което беше направено с енергийните компании, когато бяха обложени техните свръхпечалби по време на енергийната криза".

"Нашата философия е, че трябва да бъдат възстановени всички намалени данъчни ставки и нулеви данъчни ставки без ДДС върху книгите, тъй като там ефектът е много малък и това все пак е знак към обществото, че мотивираме и стимулираме четенето", подчерта Иванов.

Само с подобряване на приходната част обаче няма как да се постигнат резултати.

"Нашият призив е за замразяване на заплатите в публичния сектор и за замразяване на пенсиите - виждаме, че преразходите са основно в тези пера. (...) 3 години сме в предизборна кампания и 3 години политиците наддават за гласовете на избирателите, работещи в публичния сектор и избирателите пенсионери", заяви изпълнителният директор на АИКБ.

В същото време според организацията над 600 000 души работят в публичния сектор и след внимателен анализ на дейностите и хората, които ги изпълняват, трябва да бъдат съкратени 20 на сто от тях.

По думите на Иванов обвързването на минималната работна заплата само и единствено с размера на средната е погрешно и освен това се базира на погрешна методология на НСИ. Ако се премахне ефектът от договори за управление и допълнителни плащания извън трудовите възнаграждения според АИКБ средната заплата би станала 1600 лева, а МРЗ - 800 лв., а не 933 лв. с перспектива да скочи до 1077 лв. догодина.

Ако пък се използва медианната заплата, която по-добре отразява реалното разпределение на възнагражденията, МРЗ би паднала до 680 лв.

Добрин Иванов призова за изцяло различен подход - договаряне на минималната заплата със синдикатите по региони и икономически дейности.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Работодателите които мислят единствено за своят си г*з, трябва спешно да се изнесат като пръ*ня из гащи и да си закрият бизнеса. В крайна сметка бизнесът крие и своите рискове. Гаранции за успех и просперитет на фирмата няма никакви. Дълги години са си свикнали някой хора, че каквото те кажат и решат трябва да се случва защото бизнеса им за тях самите е доходоносен и парите са при тях, докато други им робуват за смешни суми. Време е тези които не могат да си осигурят нормални условия и заплащане на труд на служителите си да се изнасят, къде чрез съкращения, къде чрез фалит който рано или късно ще настъпи. Едва 23% от работодателите в България не били виждали никакъв проблем и си осигурят достойно заплащане на служителите си за извършената работа, всичко останало по един или друг начин следва да се самозакрие с времето.
Aнонимен
преди 5 ч. и 28 мин.
+1
 
 
Умрете, алчни капиталисти. Смърт за вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Зима 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (3117) 62%
Не (1517) 30%
Не мога да преценя (424) 8%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: