Радев: Борбата за утвърждаване на върховенството на правото изисква усилия

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
20:25 / 13.10.2023
950
Борбата за утвърждаване на върховенството на правото изисква системни и последователни усилия от всички институции и тези усилия не трябва да бъдат заложник на политическа конюнктура. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от Президентството.

Състоянието на върховенството на правото на фона на препоръките от последния доклад на Европейската комисия, резултатите от борбата с корупцията и медийната среда в България бяха сред темите на срещата.

Държавният глава посочи, че въпреки международните и вътрешнополитически кризи през последните две години служебните правителства успяха да изработят редица законопроекти, насочени към модернизация на страната и нейната европейска интеграция. Сред тях е и въвеждането на механизма за ефективно разследване и контрол върху дейността на главния прокурор, както и активната работа по антикорупционното законодателство. Много от тези закони вече са приети и това е основната причина Европейската комисия да прекрати официално Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България.

Обща бе позицията на участниците в срещата, че са необходими конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и провеждането на разследвания, които да водят до осъдителни присъди.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта необходимостта от изсветляване на начина на финансиране и изработването на ясни механизми, които да възпрепятстват опитите за злоупотреби със средства и поставянето на медиите в условия на зависимост.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).