Радев от Враца: Днес ние сме длъжници на онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за свободна и независима България

Автор: ИА Фокус
Коментари (6)
22:09 / 01.06.2024
3482
Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция. Дела и не рядко саможертва. Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на честванията във връзка с годишнината от гибелта на Христо Ботев, които се проведоха във Враца. 

"Всяко време ражда своите неповторими личности, орисани да обръщат епохи и да останат завинаги в паметта на народа. Когато в тъмнината на робството българите най-силно копнееха за свобода и достойнство, когато търсеха самочувствие и вяра, дързост и вяра да постигнат своя идеал, именно тогава провидението създаде неподражаемия Христо Ботев", заяви президентът Радев.

"Той бе огненият дух на българската революция. Стихия, чиято непримиримост увлича и вълнува, предизвиква и стряска - вулкан от слово и дело, който разтърси съзнанието на своите съвременници", каза още той в словото си. 

"Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция. Днес ние сме длъжници на онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за свободна и независима България", категоричен е президентът. 

По думите му дните, в които почитаме паметта на Ботев, не са повод за патос, а за размисъл върху завета, оставен ни от революционера. 

"Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията - още ли "светните у нас считат за луди", още ли "глупецът вредом всеки почита", още ли "народът го смучат наши и чужди гости", още ли "българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги".

Виж коментарите (6)

Още по темата (40):
02.06.2024 Страхотна инициатива в центъра на Пловдив
02.06.2024 Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
02.06.2024 Премиерът Главчев на Околчица: Дълбок поклон пред всички загинали за свободата на България
02.06.2024 Сведохме глави пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата
02.06.2024 Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България
02.06.2024 "Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Още новини от Национални новини:
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция
Автомобил се запали в движение на Дунав мост
Ето какво показват изследванията на водата в Черно море


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).