Райна Манджукова: България помни, грижи се и има нужда от всички българи отвъд пределите й

Автор: Веселка Иванова
Коментари (1)
14:45 / 21.10.2023
1601
Нека се познаваме един друг, да осъзнаваме, че българите не сме само в България, а навсякъде по света. Тези, които са отвъд пределите на страната, трябва да знаят, че България помни и има грижа за тях, че те са й нужни. Само ако се познаваме, тогава не бихме допуснали неща, които се случват в момента.  

Това послание отправи от предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова по повод празника на бесарабските българи, който ще се състои днес и утре пред Националния дворец на културата в София. Събитието е част от програмата за честване на Деня на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври всяка година. 

"Организираме най-различни изяви, които да напомнят за този ден, които да отворят за пореден път разговор за бесарабските българи“, обясни тя и припомни историята на празника:  

"На 29 октомври 1838 година е осветен храмът "Свето Преображение Господне“, който са построили бесарабските българи в град Болград, Украйна – символичната столица на бесарабските българи. 100 години по-късно, след Освобождението на България, бесарабските бъргари създават "Съюз на бесарабските българи в България“. 29 октомври 1938 година обявяват за Ден на бесарабските българи. Целта – да се знае, че и зад Дунав има българи и да се установи и укрепне връзката между българите в свободна България и отвъд Дунава. За съжаление, началото на Първата световна война /1938 г./ осуетява това да се превърне в традиция. Към нея се връщат през 1989 година. От тогава реално вече ние съвместно с дружество "Родолюбец“ се опитваме да утвърждаваме този ден като ден на връзка и спомен за тези българи, които са заминали, но са останали "кръв от кръвта и плът от плътта на България“.  

На 21 и 22 октомври (събота и неделя) 2023 г. от 12:00 до 22:00 часа Изпълнителна агенция за българите в чужбина организира празничния уикенд по случай Ден на бесарабските българи, който традиционно се отбелязва на 29 октомври всяка година. Мястото на провеждане и в двата дни е площадът пред Националния дворец на културата. 

Гостите на събитието ще могат да опитат различни български традиционни ястия от общностите ни в чужбина; да се насладят на хубаво бесарабско вино; да се запознаят с изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова, както и с част от екипа. Ще видят ревю на народни носии от различните региони в България, представени от бесарабската българка носителка на титлата Мисис България Юнивърс 2022 – Оксана Желяпова. За най-малките е предвидена разнообразна програма включваща арт ателие; забавления и атракции.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).